Grillowe przepisy – super pomysły na grilla!

Grillowe przepisy – super pomysły na grilla! Wiele ciekawych przepisów na grilla, które warto znać! Mięsne i  rybne przepisy. Zapraszamy do skorzystania.

1. Soczysta pierś z kurczaka grillowana z koprem włoskim
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
4 piersi z kurczaka
1 fenkuł/koper włoski
olej
100 ml majonezu light

Produkty KAMIS:
3-5 łyżek Ketchupu Łagodnego
Przyprawa do potraw z grilla Grill pikantny
2 łyżeczki Suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Specialite

Piersi z kurczaka oprósz przyprawą grill pikantny, posmaruj olejem, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Kurczaka lekko obsmaż na ruszcie, ułóż na folii aluminiowej, przykryj pokrojonym w cienkie plastry koprem włoskim, dodaj łyżkę masła, całość szczelnie zawiń. Piecz na grillu kilkanaście minut. Majonez połącz z ketchupem, dopraw suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, dokładnie wymieszaj. Tak powstały sos to świetny dodatek do grillowanej piersi z kurczaka.

2. Żeberka jagnięce barbecue na grillowanej cykorii
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
800 g żeberek jagnięcych
2-3 cykorie
100 ml oliwy
2-3 łyżki miodu

Produkty KAMIS:
2-3 łyżki Musztardy sarepskiej
1 łyżka Octu balsamicznego
Przyprawa do dań z grilla Żeberka Barbecue

Żeberka podziel na porcje, oprósz przyprawą żeberka barbecue, skrop octem balsamicznym wymieszanym z jedną łyżką miodu, odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.
Musztardę zmiksuj z oliwą i z pozostałym miodem. Cykorię podziel na ćwiartki, smaż razem z jagnięciną, podawaj skropioną sosem miodowo- musztardowym.

3. Grillowane steki z sosem gorczycowym
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
600 g rostbefu
100 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki oleju

Produkty KAMIS:
2-3 łyżki Musztardy francuskiej
Przyprawa do potraw z grilla Grill klasyczny

Rostbef pokrój na 1,5 cm plastry, oprósz przyprawą grill klasyczny, posmaruj olejem wymieszanym z musztardą francuską, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso smaż tylko po jednym razie z każdej strony. Podawaj z sosem z jogurtu, majonezu z dodatkiem musztardy francuskiej.

4. Kolorowe szaszłyki z jabłkami
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
400 g polędwiczki wieprzowej
100g boczku wędzonego
2-3 jabłka
2 czerwone cebule
5 łyżek oleju

Produkty KAMIS:
Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyki z grilla
2-3 łyżki Musztardy grillowej

Polędwiczki i boczek pokrój na cienkie kawałki, jabłka i cebulę w cząstki. Mięso oprósz przyprawą Szaszłyki z grilla. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian poszczególne składniki, gotowe szaszłyki posmaruj olejem, wymieszanym z musztarda, odstaw na kilka godzin w chłodnie miejsce. Następnie grilluj szaszłyka z każdej strony przez kilkanaście minut.

5. Aromatyczny boczek pieczony ze śliwkami
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
600 g surowego boczku
150 g suszonych śliwek
Przyprawa do potraw z grilla Żeberka barbecue KAMIS

Boczek pokrój na cienkie plastry, każdy oprósz z dwóch stron przyprawą żeberka z grilla. W każdy plaster zawiń wędzone śliwki, następnie nadziej po kilka kawałków na patyczki do szaszłyków. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Grilluj kilkanaście minut.

6. Karkówka marynowana w miodzie z octem balsamicznym
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
600 g karkówki
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki oleju

Produkty KAMIS:
2 łyżki Octu balsamicznego
Przyprawa do potraw z grilla Karkówka z grilla

Karkówkę pokrój na cienkie plastry, oprósz przyprawą do potraw z grilla Karkówka z grilla, posmaruj miodem wymieszanym z octem balsamicznym i olejem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Smaż na ruszcie tylko po jednym razie z każdej ze stron.

7. Polędwica na bagietce z grillowanymi warzywami
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
600 g polędwicy wołowej
1 bagietka
2-3 łyżki masła
2 szt. papryki mix
1 cukinia
1 czerwona cebula
olej

Przyprawy KAMIS:
Przyprawa do masła czosnkowego Grzanki złociste
Przyprawa do potraw z grilla Grill klasyczny

Polędwicę pokrój na steki o grubości 2 cm, oprósz przyprawą do grilla klasyczny, posmaruj olejem. Warzywa pokrój na części, oprósz przyprawą grill klasyczny, wszystko odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Smaż mięso i warzywa na ruszcie tylko jeden raz z każdej strony. Przed podaniem upiecz grzanki posmarowane masłem wymieszanym z przyprawą grzanki złociste i upiecz na ruszcie.

8. Wołowina z pieczonymi gruszkami
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
500 g rostbefu
2 gruszki
100 g cienko pokrojonego wędzonego boczku
olej

Produkty KAMIS:
2 łyżeczki Gałki muszkatołowej
2-3 łyżki Musztardy francuskiej
Przyprawa do potraw z grilla Grill klasyczny

Rostbef pokrój na plastry grubości około 1,5 cm, oprósz przyprawą. Posmaruj olejem wymieszanym z musztardą francuską, odstaw na 12 godzin. Obrane gruszki pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne, posyp gałką muszkatołową, owiń plastrami boczku, smaż na ruszcie razem z wołowiną.

9. Limonkowe steki z sandacza
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
600 g filetów z sandacza
1 limonka
oliwa
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu

Produkty KAMIS:
1-3 łyżki Ketchupu łagodnego
Przyprawa Kamis Fit up! do potraw z ryb i owoców morza

Sandacza podziel na porcje, oprósz przyprawą Kamis Fit up! do potraw z ryb i owoców morza, dodaj cienko pokrojoną skórkę z limonki, posmaruj oliwą i odstaw na kilka godzin, następnie smaż na ruszcie na małym ogniu. Do jogurtu dodaj majonez, ketchup oraz 2-3 łyżki soku z limonki. Sandacza podawaj z sosem.

10. Karkówka aromatyzowana konfiturą ze śliwek
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
600 g karkówki
2-3 łyżki konfitury ze śliwek
olej

Produkty KAMIS:
1 łyżka Octy balsamicznego
2 łyżki Ketchupu pikantnego
Przyprawa do potraw z grilla Przyprawa do karkówki

Karkówkę podziel na porcje, oprósz przyprawą do karkówki, odstaw na kilka godzin. 2 łyżki oleju wymieszaj z konfiturą ze śliwek, ketchupem, octem balsamicznym. Karkówkę smaż na ruszcie, smarując przygotowaną glazurą.

11. Owocowe szaszłyki z łososiem
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
400 g filetu z łososia
1 pomarańcza
1 mango
1/2 ananasa
oliwa
1 łyżka miodu

Produkty KAMIS:
Przyprawa Kamis Fit up! do potraw z ryb i owoców morza
100 ml Octu balsamicznego

Łososia i owoce pokrój na kawałki, nadziewaj na szpadki do szaszłyków, oprósz Kamis Fit up! do potraw z ryb i owoców morza. Posmaruj oliwą, odstaw na kilka godzin. Upieczone na ruszcie szaszłyki podawaj z sosem ze zredukowanego octu balsamicznego z dodatkiem miodu. Zredukowany ocet balsamiczny uzyskuje się, gotując ocet przez kilka minut.

12. Udka z kurczaka nadziewane wątróbkami z żurawiną
Ilość: dla 4 osób

Niezbędne składniki:
4 udka z kurczaka
150 g wątróbek drobiowych
50 g suszonej żurawiny
olej
Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka ogniste KAMIS

Udka wyluzuj z kości tak, aby powstały kieszonki, następnie nadziej kawałkami wątróbek i żurawiną, oprósz przyprawą Skrzydełka ogniste, posmaruj olejem. Smaż na ruszcie na małym ogniu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net
Grillowe przepisy – super pomysły na grilla!
  • 5.00 / 5 5
1 głosów, średnia: 5.00

Komentarz dla "Grillowe przepisy – super pomysły na grilla!"

  1. szkoda, że nie ma niczego dla osób niejedzących mięsa lub ograniczających jego spożycie. Ja grilluję ser tofu i parówki sojowe z Polsoi (wybór producenta spowodowany tym, że ten akurat nie używa soi modyfikowanej genetycznie). Można użyć przypraw i musztard Kamisa, bo są naprawdę dobre.

Dodaj komentarz

PUELLANOVA nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zastrzega sobie prawo do usuwania opinii bez podawania przyczyny.Przypominamy, że osoba zamieszczająca opinie zawierające treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie, naruszające prawa PUELLANOVA lub innych osób albo naruszające zasady współżycia społecznego może ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.