Łosoś na Święta – łosoś norweski na Boże Narodzenie

Łosoś na Świeta

Szef kuchni restauracji Sofa Clubistro poleca na początek wieczornej kolacji.Łososia norweskiego marynowanego w morskiej soli i soku z limonki podany z dipem koperkowym i tostami.

Filet z łososia ze skórą należy natrzeć solą morską, świeżo mielonym białym pieprzem, cukrem oraz sokiem z limonki. Obłożyć gałązkami kopru i trawą cytrynową.

Całość skropić kilkoma kroplami Wódki Żołądkowej Gorzkiej – miętowej

Tak przyprawionego łososia marynujemy 12 godzin w lodówce.
Po wyjęciu z marynaty wykrawamy kilka cieniutkich plastrów układamy na talerzu w towarzystwie gęstego dipu koperkowego i na złoto przyrumienionych chrupiących tostów.

Dekorujemy cząstką limonki i gałązką kopru oraz źdźbłami trawy cytrynowej.

Idealnym połączeniem będzie kieliszek lekkiego alkoholu dla podkreślenia delikatnego smaku ryby. Na tak podawanego łososia zaprasza Paweł szef kuchni restauracji Sofa Clubisto znajdującej się na ul. E.Plater 28 (wejście od Nowogrodzkiej) w Warszawie.
www.sofa.waw.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz