Przepisy na jesień, jesienne dni, jesienne dania

Mamy październik! I choć kalendarz uparcie przypomina nam, że dopiero skończyło się lato, nie ulega wątpliwości, że aura stała się bardzo jesienna. Pierwsze liście spadające z suchych gałęzi drzew, zimny wiatr, nieznośny deszcz siąpiący za oknem… W takich warunkach nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Jesień to czas kiedy metamorfozie ulega pogoda, ale również nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie pachnące grzyby, potrawy stają się bardziej syte, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Często jednak pojawia się pytanie „Co dziś na obiad?”. Z odpowiedzią spieszą kulinarni eksperci marki Knorr. Przygotowali oni przepisy na pyszne dania, które rozgrzeją podczas jesiennej słoty. Do dzieła!

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką

Naszą przygodę z gotowaniem zacznijmy od niebanalnej wersji polędwiczek wieprzowych. Wyjątkowy aromat sera pleśniowego, wzmacniające właściwości rozmarynu oraz orzechy włoskie to gotowy przepis na kulinarny sukces.

Kuchnia francuska
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Danie dla czterech osób
Danie proste w przygotowaniu
Składniki: Polędwiczka wieprzowa – 400 gramów Przyprawa do mięs KNORR – 1 łyżeczka Chleb tostowy – ź paczki Ser pleśniowy – 100 gramów Orzechy włoskie – 10 gramów Wędzony boczek – 8 plastrów Rozmaryn – 1 gałązka Fix KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z grzybów leśnych – 1 opakowanie Marchew – 1 sztuka Jabłko – 1 sztuka Kalarepa – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 50 ml Sok jabłkowy – 50 mililitrów Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR – 1 opakowanie Cykoria – 1 sztuka (duża)

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki umyj i osusz. Pokrój w niewielkie medaliony. Zamarynuj Przyprawą do mięsa KNORR i zawiń w plastry boczku. Całość przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.
2. Ser pleśniowy, chleb tostowy (bez skórki), orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj (aż
do uzyskania jednolitej masy).
3. Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron.
Zostaw mięso na patelni, a na jego
powierzchni ułóż warstwę chleba, a następnie
sera. Całość wstaw do piekarnika na
najwyższą półkę i piecz do momentu, aż chleb
tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty
kolor. Uważaj – patelnia będzie gorąca.
4. Na koniec w 300 ml zimnej wody przygotuj sos grzybowy z opakowania Fixu KNORR. Tak przygotowanym sosem zalej mięso.
5. Całość duś pod przykryciem około 5 minut.

Sałatka:
1. Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym.
2. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
3. Sałatkę układaj na liściach cykorii.

Zrazy z karkówki ze śliwką

Kolejna propozycja to danie z „niespodzianką”. Ze sklepowych półek znikają świeże owoce, goszczące na naszych stołach przez ostatnie miesiące. Jeśli mimo końca sezonu, chcesz do domowego menu wprowadzić namiastkę letnich sadów, sięgnij po ich jesienną wersję. Zrazy faszerowane cebulą, ogórkami kiszonymi i suszonymi śliwkami przywodzą na myśl pyszne wspomnienia ciepłego lata.

Danie trudne w przygotowaniu
Czas przygotowania: 50 minut
Kuchnia polska
Danie dla czterech osób

Składniki: Chuda karkówka wieprzowa – 700 gramów Ogórki kiszone – 4 sztuki Cebula – 2 sztuki średniej wielkości Musztarda sarepska – 50 gramów Majeranek – 1 łyżka Mąka pszenna – 50 gramów Kostka do mięs pieczeniowa KNORR – 1 sztuka Olej słonecznikowy – 50 mililitrów Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki Czarny pieprz – do smaku Suszona śliwka – 20 gramów

Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w plastry, podsmaż i odstaw na bok do ostygnięcia.
2. Ogórki i suszoną śliwkę pokrój w paseczki.
3. Z karkówki wytnij plastry grubości około centymetra, rozbij tłuczkiem, a następnie posmaruj musztardą, posyp majerankiem, dodaj odrobinę soli i mielonego pieprzu. Następnie nałóż pokrojone ogórki, cebulę i suszoną śliwkę. Całość zroluj i przebij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w garnku.
4. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i około 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową KNORR i duś, aż mięso będzie miękkie.
5. Zrazy podawaj z kaszą i surówką.

Wołowina po burgundzku

Są w miesiącu dni, w których mamy ochotę na coś bardziej wystawnego i eleganckiego. Takie potrawy często kojarzą się nam jednak ze skomplikowanymi i czasochłonnymi przepisami, przez co nierzadko zniechęceni rezygnujemy z podejmowania kulinarnych wyzwań. Z myślą o takich momentach, eksperci marki Knorr przygotowali wykwintne danie, które niejednego smakosza porwie zmysłowym aromatem czerwonego wina. Smacznego!

Kuchnia francuska
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 80 minut
Danie dla sześciu osób
Danie proste w przygotowaniu

Składniki: Wołowina (np. z udźca) – 800 gramów Wędzony boczek – 150 gramów Cebula szalotka – 15 sztuk Czosnek – 2 ząbki KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z czerwonego wina – 2 opakowania Liść laurowy – 3 sztuki Świeży tymianek – 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa – 1 szczypta Mix sałat – 500 gramów Sos sałatkowy włoski KNORR – 1 opakowanie Śliwki (suszone lub świeże) – 100 gramów Oliwa z oliwek – 3 łyżki Parmezan – 50 gramów

Sposób przygotowania:
1. Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm.
2. Szalotki obierz i przekrój na pół.
3. W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, aż wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij. Cebulki i boczek przełóż na talerz. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Smaż do momentu uzyskania złocistego koloru.
4. Do tak przygotowanego mięsa dolej około pół litra
wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na
wolnym ogniu około 60 minut. Następnie dodaj
wcześniej obsmażony boczek i cebulkę. Dodaj
posiekany tymianek, szczyptę gałki i czosnek.
5. Całość zalej sosem winnym z dwóch opakowań Fixu KNORR rozmieszanym w 300 ml wody. Całość gotuj jeszcze 20 minut.
Sałatka:
1. Sos sałatkowy włoski KNORR wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
2. Mix sałatek przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
Zapraszamy do próbowania nowych ciekawych smaków i dzielenia się nimi z najbliższymi. Wpuść do swojej kuchni nowe pomysły i znajdź swój sposób na kulinarne podróże w zaciszu domowego ogniska. Do zobaczenia wkrótce!

Zapraszamy na www.knorr.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net
Przepisy na jesień, jesienne dni, jesienne dania
  • 0.00 / 5 5
0 głosów, średnia: 0.00

Dodaj komentarz

PUELLANOVA nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zastrzega sobie prawo do usuwania opinii bez podawania przyczyny.Przypominamy, że osoba zamieszczająca opinie zawierające treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie, naruszające prawa PUELLANOVA lub innych osób albo naruszające zasady współżycia społecznego może ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.