Przepisy wielkanocne, co podać na Wielkanocne śniadanie?

Przepisy wielkanocne. Wszystko, co podać na wielkanocny stół!
1. Zupa czosnkowa z wędzonką

Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 2,5 godz.

Niezbędne składniki:
700 g żeberek wędzonych
150 g boczku wędzonego
5 suszonych borowików
1 cebula
200 ml śmietanki 18%

Przyprawy KAMIS:
3-5 Liści laurowych
5 szt. Ziela angielskiego
3 łyżki Czosnku suszonego w płatkach Specialite
Przyprawa do żurku i barszczu białego
Wędzonkę zalać zimną wodą, dodać namoczone grzyby, całą cebulę, płatki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około 2 godz. Ugotowaną wędzonkę i grzyby posiekać w paski, ponownie włożyć do wywaru, dodać przyprawę do żurku i barszczu białego, zagotować, dodać śmietankę. Można podawać z plastrami wielkanocnej białej kiełbasy.

2. Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Niezbędne składniki:
500 g białej kiełbasy
4 czerwone cebule
2-3 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
50 ml czerwonego wina
2 łyżki oleju
50 g masła

Produkty KAMIS:
50 ml Octu balsamicznego
1 łyżeczka Majeranku
Pieprz czarny mielony
Sól morska w młynku
Kiełbasę posmarować delikatne olejem i wstawić na 20 minut do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać wino, ocet balsamiczny, dusić na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec dodać miód, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczoną białą kiełbasą.

3. Sandacz w sosie szczawiowym
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Niezbędne składniki:
500 g filetów z sandacza
1 szalotka
50 g przecieru ze szczawiu
200 ml śmietanki 30%
2 jaja ugotowane na twardo
1 łyżka masła
Przyprawy KAMIS:
1 łyżeczka Majeranku
Pieprz biały mielony
Sól morska w młynku
Sandacza oprószyć majerankiem, pieprzem, solą, obsmażyć na patelni, wstawić do piekarnika na około 12 minut w temp. 140 st. Szalotkę podsmażyć na maśle, dodać przecier ze szczawiu, podsmażyć, wlać śmietankę, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Sandacza podawać z sosem oraz wiórkami ugotowanego na twardo jaja.

4. Tymbaliki z zająca
Ilość: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 90 minut + czas chłodzenia

Niezbędne składniki:
2-3 uda zająca
1/3 pęczka włoszczyzny
40 g żelatyny
2 jaja
1 opakowanie jaj przepiórczych

Przyprawy KAMIS:
3-5 Liści laurowych
5 szt. Ziela angielskiego
Pieprz czarny młotkowany Specialite
Sól morska w młynku
Mięso z zająca i włoszczyznę zalać 2,5 l wody, dodać przyprawy, gotować na mały ogniu ok. 1 godzinę. Mięso wyjąć, obrać z kości, marchew pokroić w równą kostkę. Gorący wywar sklarować ubitą pianą z białek, przecedzić, dodać żelatynę, doprawić do smaku, wystudzić. W małych foremkach układać ugotowane połówki jaj przepiórczych, mięso z zająca, marchew. Całość zalać galaretką, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

5. Pasztet z królika z pistacjami
Ilość: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 2 godz.
Niezbędne składniki:
600 g mięsa z królika
200 g wątróbek drobiowych
150 g pistacji
1 kajzerka
200 g słoniny
1 cebula
5 jaj
Przyprawy KAMIS:
3-5 Liści laurowych
5 szt. Ziela angielskiego
Przyprawa „Pasztet szlachecki z pieca”
Wątróbkę z cebulą podsmażyć, dodać mięso królika, liście laurowe oraz ziele angielskie. Podlać wodą i dusić około 40 minut. Pod koniec dodać bułkę i wystudzić. Całość zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, pistacje, dokładnie wymieszać. Zamrożoną słoninę pokroić w bardzo cienkie plastry, wyłożyć nimi formę do pasztetu, dodać masę, dokładnie ubić. Piec około 50 minut w temp. 170 st.

6. Parfait z wątróbek drobiowych
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 min. + czas chłodzenia

Niezbędne składniki:
500 g wątróbek drobiowych
200 g masła
50 ml brandy
2 szalotki
Przyprawa „Pasztet szlachecki z pieca” KAMIS
Wątróbkę podsmażyć razem z szalotką, zmiksować, dodać przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, roztopione ciepłe masło, brandy. Całość dokładnie wymieszać. Masę włożyć do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy, odstawić na kilka godziny w chłodne miejsce.

7. Wielkanocny pasztet z drobiu z jajami przepiórczymi
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 2 godz.

Niezbędne składniki:
300 g kurczaka
200 g podudzia z indyka
2 filety z kaczki
200 g wątróbek drobiowych
15 cienkich plastrów wędzonego boczku
1 cebula
1 kajzerka
6 jaj
1 op. jaj przepiórczych

Przyprawy KAMIS:
3-5 Liści laurowych
5 szt. Ziela angielskiego
Przyprawa „Pasztet szlachecki z pieca”
Mięso drobiowe pokroić na kawałki, podsmażyć razem z cebulą, podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu 40 minut, pod koniec dodać bułkę, wystudzić. Mięso zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, ugotowane i obrane jaja przepiórcze. Całość dokładnie wymieszać. Formę do pasztetu wyłożyć plastrami boczku, wypełnić masą, ubić. Piec około 50 minut w temp. 170 st.

8. Cielęcina pieczona z jałowcem w sosie cumberland
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 2 godz. + czas marynowania

Niezbędne składniki:
1 kg udźca cielęcego
1 pomarańcza
2 łyżki soku z cytryny
3-5 łyżek galaretki porzeczkowej
100 g chrzanu
75g masła
75 ml wina słodkiego
cukier

Przyprawy KAMIS:
Przyprawa „Szynka domowa z jałowcem”
1 łyżka musztardy miodowej
Pieprz czarny młotkowany Specialite
Sól morska w młynku
Cielęcinę natrzeć przyprawą Szynka domowa z jałowcem, dokładnie posmarować masłem. Odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Następnie piec 1,5 godz. w temp. 175 st. Do chrzanu dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.

9. Medaliony wieprzowe z żurawiną
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min. + czas marynowania

Niezbędne składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
100 g suszonej żurawiny
200 ml czerwonego wina
2-3 łyżki chrzanu
1 szalotka
1 łyżka masła

Przyprawy KAMIS:
5-7 owoców jałowca
1 łyżeczka rozmarynu
Przyprawa „Schab pieczony z żurawiną”
Pieprz czarny mielony
Polędwiczki pokroić na plastry, lekko rozgnieść ręką, oprószyć przyprawą Schab pieczony z żurawiną, odstawić w chłodne miejsce na kilka godz. Medaliony podsmażyć, zdjąć z patelni. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać czerwone wino, rozmaryn, jałowiec, żurawinę, gotować na małym ogniu kilka minut. Pod koniec dodać chrzan, doprawić do smaku. Do sosu dodać mięso, gotować razem 2-3 minuty

10. Galantyna ze schabu z żurawiną
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 2 godz

Niezbędne składniki:
300 g schabu bez kości
2 polędwiczki wieprzowe
100 g wątróbek drobiowych
50 g włoskich orzechów
1 cebula
2 jaja

Przyprawy KAMIS:
2 łyżeczki Majeranku
1 łyżeczka Gałki muszkatołowej
Przyprawa „Schab pieczony z żurawiną”
Pieprz czarny mielony
Sól morska w młynku
Schab pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem, dokładnie oprószyć przyprawą Schab pieczony z żurawiną. Tak przygotowany schab włożyć do podłużnej formy. Polędwiczkę zmielić dwukrotnie dodać orzechy, pokrojone w kostkę wątróbki, podsmażoną cebulę, jaja, pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, którą należy umieścić w formie ze schabem. Dobrze ubić, piec 1 godz. w temp. 170 st.

11. Barszcz wielkanocny z podrobami
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 2.5 godz.

Niezbędne składniki:
500 g wieprzowych płucek
250 g żołądków drobiowych
1/2 pęczka włoszczyzny
2-3 małe cebule
200 ml śmietanki 18%
2-3 łyżki chrzanu

Przyprawy KAMIS:
3-5 Liści laurowych
5 szt. Ziela angielskiego
Przyprawa do żurku i barszczu białego
Podroby, oczyścić, obgotować w wodzie, odcedzić, opłukać. Zalać czystą wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 2 godz. Wyjąć wszystko z wywaru, podroby posiekać w cienkie paseczki, dodać ponownie do wywaru. Całość doprawić przyprawą do żurku i barszczu, ponownie zagotować, dodać śmietankę, chrzan. Można podawać z cząstkami jaja na twardo.

Więcej przepisów wielkanocnych:
Przepisy na święta Wielkiej Nocy
Śniadanie wielkanocne

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net
Przepisy wielkanocne, co podać na Wielkanocne śniadanie?
  • 0.00 / 5 5
0 głosów, średnia: 0.00

Dodaj komentarz

PUELLANOVA nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zastrzega sobie prawo do usuwania opinii bez podawania przyczyny.Przypominamy, że osoba zamieszczająca opinie zawierające treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie, naruszające prawa PUELLANOVA lub innych osób albo naruszające zasady współżycia społecznego może ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.