Baby wielkanocne – przepis i tradycja

 Wielkanocne udane wypieki

Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku
Drożdżowe ciasto, słodzone miodem, było jednym z najstarszych wypieków przyrządzanych na obszarach Polski. Na średniowiecznych stołach nie brakowało kołaczy, placków i mazurków. Baby, jakie znamy dzisiaj, pojawiły się pod koniec XVIII wieku w poznańskiem, mazowieckiem i na ziemiach południowo – wschodniej Polski.„Kulinarne misterium”

Przygotowanie bab wielkanocnych wiązało się z licznymi doznaniami, a przede wszystkim z niepokojem o powodzenie wypieku. Nie każdej gospodyni ciasto równomiernie przyrastało, a przecież pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej pani domu bardzo zależało na udanym wielkanocnym specjale.

Wielkanocna baba jest chimeryczna – lubi ciepło i delikatne traktowanie. Trzeba zadbać o to, by nie została „wyziębiona”, bo nie urośnie i może mieć zakalec. Ciasto w formach „otula się” lnianymi obrusami, zamyka wszystkie okna i drzwi, aby nie dopuścić do przeciągów, wyjęte z pieca baby są ostrożnie wykładane, by stygnąc nie zgniotły się. Co więcej, wskazane jest mówienie szeptem, bowiem hałas szkodzi delikatnemu ciastu.

Baby lekkie, a zarazem konkretne.

Tajemnica puszystości bab wielkanocnych leży w proporcji mąki do jajek: im mniej mąki, a więcej żółtek, tym lżejsza babka. Równie ważny jest też czas i okoliczności wyrabiania ciasta. Ciepło, spokojne ruchy i cierpliwość podczas ugniatania to warunek udanego wypieku.

Nie wolno zapominać o jakości produktów. Najbielsza mąka, świeże kurze jaja, drożdże, margaryna Palma z Murzynkiem i bakalie to składniki wybornej wielkanocnej baby.

W dawnej tradycji Wielki Czwartek był dniem pieczenia bab wielkanocnych i malowania pisanek

W Wielką Sobotę, przed południem, zanosi się pokarmy do poświęcenia. W wielkanocnym koszyczku musi się znaleźć jajko (symbol życia i płodności), baranek (symbol Chrystusa), kiełbasa (symbol dostatku), chleb (symbol pokarmu człowieka), sól, która chroni przed zepsuciem i chrzan (symbol przypominający mękę pańską) oraz babka wielkanocna (wyłącznie własnoręcznie wypieczona jest symbolem dostatku i umiejętności).

Gotowa baba wielkanocna z pudełka nie zastąpi własnoręcznie przygotowanego ciasta, które potem znajdzie się w wielkanocnym koszyku i na świątecznym stole. Coraz więcej osób docenia samodzielnie przygotowane ciasto dla siebie i swojej rodziny.

Marta Malina z portalu www.wypiekiudane.pl poleca przepis na wielkanocną babę.

Składniki:
cztery żółtka, ź szklanki mleka 3,2%, ź szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 50 g margaryny Palmy z Murzynkiem, garść rodzynek, garść skórki pomarańczowej, łyżka margaryny Palma z Murzynkiem do wysmarowania formy.

W ciepłym mleku rozrobić drożdże. Dodać odrobinę cukru i mąki, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich zaczyn, mąkę i stopioną, ostudzoną margarynę. Wyrobić ciasto do momentu, aż zacznie się odklejać od ręki. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i znowu zagnieść. Przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Gdy baba dwukrotnie zwiększy swą objętość, znów ją wyrobić i przełożyć do wysmarowanej Palmą formy. Czekać, aż wyrośnie… powinna powiększyć się o połowę. Włożyć ją do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i piec ok.40 minut. Wielkanocną babę tradycyjnie dekoruje się lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej informacji na stronie www.wypiekiudane.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz