Champignons a la creme

Pieczarki w śmietanie

Świetne danie zarówno na elegancką kolację, jak i jako przystawka do dania głównego

500g pieczarek,
1 cebula, 30g masła,
100ml białego wina,
150g kremowej śmietany (30%)
sól, pieprz, sok z cytryny,
sos Worcester,
1 łyżka posiekanych ziół

Oczyścić pieczarki i umyć ( duże kapelusze przepołowić ). Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić masło, poddusić w nim pokrojoną cebulę i podlać białym winem. Dodać pieczarki i pod przykryciem dusić do miękkości ( wydzielający się sok trzeba odparować do połowy ). Wmieszać kremową śmietanę, krótko razem zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i sosem Worcester. Podawać posypane posiekanymi ziołami.
Czas duszenia: ok. 20 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz