Ciekawe, oryginalne przepisy z różnych krajów „Kuchnie świata”!

Kuchnie świata, świetne, oryginalne i smaczne przepisy na dania z całego świata! Kuchnia indyjska, francuska, chińska, arabska!

Kuchnia indyjska
1. Sałatka z daktyli z pomarańczami, figami i migdałami

Ilość: dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Niezbędne składniki:
2 duże pomarańcze
50 g suszonych moreli
2 łyżki uprażonych na maśle migdałów
kilka listków świeżej mięty
150 ml wody
2 łyżki miodu
70 g suszonych fig
50 g daktyli

Przyprawy KAMIS:
2 gwiazdki Anyżu
1/2 kory Cynamonu
4 goździki
6 owoców Kardamonu
Imbir

Do rondla wlać wodę, dodać anyż, korę cynamonu, kardanom, goździki, szczyptę imbiru i miód. Podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Dodać daktyle, figi, wystudzić. Pomarańcze, morele pokroić, wymieszać, dodać migały oraz posiekaną miętę, wymieszać z wcześniej przygotowanym syropem. Smacznego!

Kuchnia francuska

2. Quiche z szynką i porami i anchois

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/3 pora
200 g szynki
4 jaja
250 ml śmietanki 30 %

Przyprawy KAMIS:
Zioła prowansalskie
Pieprz czarny mielony
Sól morska w młynku

Schłodzonym ciastem francuskim wylepić małe foremki. Zapiekać 10-15 minut w temp. 185 st. Szynkę podsmażyć z porem doprawić solą i pieprzem, ułożyć w foremkach, dodać anchois, następnie zalać masą przygotowana ze śmietany, jaj i ziół prowansalskich. Całość ponownie zapiekać 10 minut w temp. 180 st. Smacznego!

Kuchnia francuska

3. Kurczak nadziewany musem z łososia w delikatnym sosie musztardowym
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Niezbędne składniki:
400 g piersi z kurczaka
150 g filetu z łososia
200 g śmietanki 30%
50 ml białego wina

Przyprawy KAMIS:
1 łyżeczka Tymianku
1 łyżeczka Estragonu
2-3 łyżki Musztardy francuskiej
Pieprz biały mielony
Sól morska w młynku

Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem, estragonem, ułóż na nich zmiksowanego łososia, dokładnie zwiń. Posmaruj delikatnie oliwą, wstaw na 25 minut do piekarnika w temp. 110 st. W rondelku zagotuj wino, dodaj śmietankę, musztardę, gotuj na małym ogniu kilka minut, dodaj tymianek, dopraw do smaku. Smacznego!

Kuchnia chińska

4. Kaczka na sposób orientalny
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki:
2 piersi z kaczki
2 ogórki
˝ pęczka szczypiorku
200ml sosu teriyaki
świeże kiełki
olej
8 naleśników

Przyprawy KAMIS:
1 łyżeczka cynamony
2-3 łyżeczki Przyprawy chińskiej 5 smaków

Kaczkę oprósz przyprawą chińską 5 smaków, obsmaż na oleju, następnie wstaw do piekarnika na 15 minut w temp. 170 st.
Naleśniki usmaż z tradycyjnego ciasta z dodatkiem cynamonu. Ogórki pokrój w słupki. Na każdego naleśnika połóż 2 plastry kaczki, ogórek, szczypiorek, zawiń w rulon. Podawaj z sosem teriyaki. Smacznego!

Kuchnia chińska

5. Tofu z papryką i grzybami shiitake
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Niezbędne składniki:
500 g tofu
1 cebula
2 papryki kolorowe
150 g grzybów shiitake
4 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki mąki
2 łyżki oleju sezamowego
100g oleju

Przyprawy KAMIS:
Przyprawa kuchni chińskiej
Natka pietruszki, 2 łyżeczki
Sól morska w młynku

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski i razem z grzybami podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać przyprawę do kuchni chińskiej, sos sojowy, natkę pietruszki, doprawić do smaku. Tofu pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju i dodać do warzyw. Smacznego!

Kuchnia meksykańska

6. Zupa z avocado z kurczakiem
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki
4 piersi z kurczaka
4 avocado
3 pomidory
100 g ziaren kukurydzy
1 cebula
Świeża kolendra
2 papryki
4 łyżki oleju

Przyprawy KAMIS:
3-4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej
2 łyżeczki Papryki słodkiej
˝ łyżeczki Chilli
Sól morska w młynku

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno avocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 avocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę. Kurczaka pokroić w paski, oprószyć przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą. Smacznego!

Kuchnia meksykańska

7. Ryba w ostrym sosie pomidorowym
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Niezbędne składniki:
4 filety z mintaja
1 puszka pomidorów b/z skóry
1 cebula
1 papryka
˝ selera naciowego
sok z limonki
olej
cukier
świeża kolendra

Przyprawy KAMIS:
Papryka słodka
Chili
Kminek
Sól

Cebulę pokrój w kostkę, seler w plasterki, wszystko podsmaż na patelni, dodaj pomidory, przyprawy, sól, cukier i duś 25 minut. Rybę skrop sokiem z limonki, zwiń w rulon, zepnij wykałaczką, obsmaż na patelni, ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj uduszone warzywa i piecz 10 minut 1 temp. 170 st.
Podawaj z nachos lub plackami kukurydzianymi. Smacznego!

Kuchnia arabska

8. Shoarma z pieczarkami i serem
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Niezbędne składniki:
2 piersi z kurczaka
100 g sera żółtego
100 g pieczarek
1 cebula czerwona
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki
5 łyżek oliwy

Przyprawy KAMIS:
Natka pietruszki
2-3 łyżki Ketchupu pikantnego
Przyprawa kuchni arabskiej kebab – shoarma, 2-3 łyżki
Sól morska w młynku
Pieprz czarny w młynku

Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj przyprawę kuchni arabskiej, oliwę, dokładnie wymieszaj. Mięso podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki, smaż kilka minut, pod koniec dodaj starty ser, oprósz posiekana natką pietruszki. Shoarmę podawaj z ryżem i sosem lub chlebkami pita.
Sos: Wymieszaj jogurt, ketchup, majonez, dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

Kuchnia arabska

9. Słodki tajine z wołowiną
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 90 minut

Niezbędne składniki:
300 g udźca wołowego
2 cytryny
1 łyżeczka miodu
8 suszonych moreli
6 suszonych śliwek
50 g rodzynek
2 cebule
oliwa z oliwek

Przyprawy KAMIS:
Przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma
1 łyżeczka Cynamonu mielonego
Kurkuma
Sól morska w młynku
Pieprz czarny w młynku

Mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy. Ułożyć w naczyniu razem z suszonymi owocami i dusić do miękkości, podlewając wywarem. Cebulę przesmażyć na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny, ułożyć na mięsie pod koniec duszenia. Smacznego!

Więcej kulinarnych inspiracji na kamis.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz