Coraz bliżej Święta – pierwsze przepisy – Cynamonowo-orzechowe gwiazdki!

Zbliża się Boże Narodzenie, czas na zbieranie świątecznych przepisów. W niektórych domach już pod koniec listopada czy na początku grudnia rozejdzie się zapach pieczonych pierniczków… Podajemy przepis na cynamonowo-orzechowe gwiazdki, które można przechowywać aż do Wigilii Bożego Narodzenia!

cynamonowegwiazdkiCynamonowo-orzechowe gwiazdki

Liczba porcji: 50

Składniki:

3 1/2 szklanki kawałków orzechów, uprażonych
1 szklanka cukru
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
3 białka
2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowy cukier do rozwałkowania ciasta

Polewa i dekoracja ciasteczek:2 szklanki cukru pudru

składniki
4 – 5 łyżek wody (lub brandy lub rumu)
Około 50 połówek Kalifornijskich Orzechów Włoskich lub 2/3 szklanki posiekanych Kalifornijskich Orzechów Włoskich

1. Rozgrzać piekarnik do 160ºC, blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. W robocie kuchennym z metalowym ostrzem, zmiksować orzechy włoskie, 1/2 szklanki cukru, mąkę, cynamon, goździki, ziele angielskie i sól. Miksować aż orzechy włoskie będą drobno zmielone, następnie przełożyć do dużej miski.

2. W misce średniej wielkości ubić pianę z białek. Dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dodawać pozostałe 1/2 szklanki cukru, aż do uzyskania sztywnej piany. Wyłożyć ubite białka na wierzch masy z orzechów włoskich, a następnie wymieszać do całkowitego połączenia i uzyskania lepkiej, ale sztywnej masy. (Chociaż nie jest to niezbędne, ciasto będzie łatwiejsze w obsłudze, jeśli się je przez kilka godzin schłodzi przed rozwałkowaniem. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni).

3. Umieścić 35-centymetrowy arkusz papier do pieczenia na blacie i posypać go 3-4 łyżkami cukru. Umieścić połowę ciasta na papierze posypanym cukrem i posypać jeszcze 2 łyżkami cukru. Przykryć następnym arkuszem papieru. Rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia do grubości do około 2/3 cm. Zdjąć górny arkusz. 5-6 cm foremką w kształcie gwiazdki (lub okrągłą) wyciąć tyle ciasteczek, ile się da. Przenieść na łopatce na przygotowaną blachę. Rozwałkować ponownie skrawki i wyciąć więcej ciasteczek. (Można wykorzystać ten sam papier za każdym razem posypując go cukrem.

4. Piec przez 15 – 18 minut, aż ciasteczka będą wyglądały na suche. Schłodzić przez 2 minuty na blasze, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Rozwałkować, wyciąć i piec ciasteczka z pozostałej połowy ciasta w ten sam sposób.

5. Przygotować lukier: w misce połączyć cukier puder i wodę, mieszać energicznie, dodając wystarczająco dużo wody aby uzyskać gładką, lejącą z polewę. Posmarować ciasteczka cienką warstwą lukru i zanim wyschnie, udekorować połówkami orzechów lub delikatnie posypać posiekanymi orzechami. Gdy lukier wyschnie i zastygnie, przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku.

 

Źródło http://www.californiawalnuts.pl/

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Komentarz dla "Coraz bliżej Święta – pierwsze przepisy – Cynamonowo-orzechowe gwiazdki!"

  1. Alexa_0 pisze:

    Pycha przepis, napewno wypróbuje i poczęstuje rodzinkę jeśli oczywiście mi coś z tego wyjdzie :)

Dodaj komentarz