Cykoriadowe, świąteczne pierniczki o smaku kawowym

Kolejny przepis na przepyszne ciasteczka na Święta Bożego Narodzenia! Spróbujcie, a zobaczycie, jak są fantastyczne w smaku i nie tak trudne w wykonaniu. 

Składniki:

• 0,5 kg mąki
• 4 jajka
• Kostka masła lub margaryny do pieczenia
• 1 płaska łyżka stołowa Cykoriady (Ekstrakt lub Instant)
• 200 ml miodu
• 3 łyżki stołowe cukru
• 1 opakowanie przyprawy do piernika
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, a następnie powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. Po upływie tego czasu układamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy na grubość maksymalnie do 0,5 cm. Za pomocą foremek świątecznych wycinamy kształty pierniczków, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180-2000C piekarnika . Pieczemy około 10 minut.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz