Dyniowe przysmaki na Halloween

Smaczne i oryginalne dania z dyni! Idealne na Halloween, ale i inne, jesienne dni, kiedy wyjątkowo potrzebujemy witamin z warzyw!

Zupa dyniowo-kokosowa
Aromatyczna zupa o aksamitnej konsystencji wzbogacona o kokosowy akcent.

Zupa dyniowo-kokosowa – składniki:

•    miąższ dyni – 60 dekagramów
•    mleko kokosowe – 2 szklanki
•    Bulionetka Bulion drobiowy Knorr
•    sos rybny – 2 łyżki
•    szalotka – 3 sztuki
•    garść liści kolendry
•    dymka – 1 sztuka
•    czarny pieprz mielony
Zupa dyniowo-kokosowa – sposób przygotowania:

1.    Przysmaż szalotki na oleju.
2.    Następnie obierz je, pokrój wzdłuż na połówki i odłóż na później. Miąższ dyni pokrój w kostkę.
3.    Przygotuj 0.5 l bulionu z wody i Bulionetki Knorr.
4.    Do dużego garnka wlej mleko oraz bulion. Dodaj dynię, kolendrę i szalotki. Zagotuj, posól (jeśli uznasz to za konieczne), po czym gotuj na małym ogniu do momentu, gdy dynia będzie miękka (ok. 10 minut).
5.    Całość wymieszaj z sosem rybnym i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp zupę pieprzem i dymką.

Dynia z pieca (Calabaza al Horno)
Dyniowa przekąska na ostro zachwyci gości.

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) – składniki:
•    dynia – 1 kilogram
•    sól morska – 5 gramów
•    Jogurt (najlepiej typu greckiego) – 200 mililitrów
•    papryka ostra – 1 szczypta
•    Sos sałatkowy czosnkowy Knorr – 1 opakowanie
•    Pieprz tłuczony – 5 gramów
•    Mielony kmin (kmin rzymski) – 1 łyżeczka
•    oliwa

Dynia z pieca (Calabaza al Horno) – sposób przygotowania:

1.    Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5cm.
2.    Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 1700 C. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić).
3.    W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, z 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym, sosem jogurtowym.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz