Idealna na święta – Lasagne czekoladowa

Idealna na święta – Lasagne czekoladowa to prawdziwy rarytas dla każdego konesera czekoladowych smaków. Oryginalna forma podania oraz wyjątkowy smak łączący puszysty delikatny krem z aromatyczną czekoladą to gwarancja satysfakcji i sięgnięcia po kolejną porcję! Świąteczna słodka niespodzianka! 

 

img_1475-large (1)

Składniki

składniki na kakaowy spód:

20 gramów kakao Decomorreno

250 gramów herbatników kakaowych

150 gramów roztopionego masła

 

składniki na biały krem:

250 gramów mascarpone

200 gramów serka kremowego

3 łyżki cukru pudru

 

składniki na krem czekoladowy:

35 gramów kakao Decomorreno

1 sztuka budyniu czekoladowego

80 gramów skrobii ziemniaczanej

80 gramów cukru

750 mililitrów mleka

 

składniki na śmietankowy wierzch:

500 mililitrów śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

150 gramów czekoladowych łezek

 

Przygotowanie

  1. Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20 g kakao oraz rozpuszczone masło.
  2. Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię. Włóż do lodówki na 15 minut.
  3. W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj.
  4. Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  5. Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki.
  6. Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone.
  7. Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą. Smacznego!
Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz