Jesienne przepisy z makaronem

Makaronowe dania idealnie nadają się na każdą porę roku, jednak jesienią możemy wykorzystać je stosując wiele warzyw niedostępnych w czasie innych sezonów. W naszym zestawie przepisów znajdziecie porady na makarony z karczochami, suszonymi pomidorami oraz dynią.

 

Fusilli z karczochami


Składniki:
• 200 g makaronu Malma Fusilli
• Pół słoika serc karczochów
• Pół słoika suszonych pomidorów w oleju
• 25 g szynki parmeńskiej
• Oliwa extra virgin
• Sól, pieprz
• 25 g rukoli
• Ser parmigiano regiano
• 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy karczochy i pomidory. Chwilę dusimy.
Dodajemy ugotowany makaron, starty parmezan i rukolę. Całość mieszamy i nakładamy na talerze. Na każdą porcję układamy szynkę parmeńską i posypujemy parmezanem.

 

Makaron z dynią


Składniki:
• Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (1 op.)
• Dynia hokkaido lub inna o zwartym miąższu (1 op.)
• Pestki dyni bez łupinek (2 łyżki)
• Oliwa z oliwek
• Czosnek (4 ząbki)
• Sól, pieprz
• Cukier brązowy
• Gałka muszkatołowa
• Mielony kmin rzymski
• Parmezan tarty (50g)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Dynie obieramy (hokkaido nie trzeba) i kroimy w kostkę. Przesmażamy na oliwie i doprawiamy solą pieprzem, gałką musztkatołową oraz kminem rzymskim.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż zaczną puchnąć i delikatnie strzelać. Następnie przesypujemy je do miseczki i posypujemy solą, pieprzem oraz szczyptą brązowego cukru.
Makaron mieszamy z dynią i posypujemy parmezanem.

 

Spaghetti z pieczarkami, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:
• Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti (1 op.)
• Małe pieczarki (200g)
• Suszone pomidory (200g)
• Pierś z kurczaka (200g)
• Oliwa z oliwek
• Czosnek (5 ząbków)
• Szpinak młody (1 szklanka)
• Czerwona cebula (2 szt.)
• Sól, pieprz
• Bazylia i natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
Pieczarki przekrawamy na pół i smażymy na oliwie aż się zarumienią. Dodajemy odsączone z zalewy pomidory i pokrojonego w kostkę kurczaka oraz posiekany czosnek i cebulę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gdy kurczak się usmaży dodajemy makaron oraz szpinak i wszystko mieszamy.
Podajemy udekorowane bazylią oraz natką pietruszki.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz