Już jesień – czas na dynię! Przepisy z dynią

 

Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe  100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal.  Jest więc smaczna, zdrowa i dietetyczna, dlatego warto mianować ją królową naszej jesiennej kuchni.

Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest po dziś dzień. Jej miąższ i pestki wykorzystuje się m.in. do produkcji mąki oraz oleju. To zdrowotne warzywo można jeść na wiele sposobów – także na słodko.

Dyniowe muffinki z figami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 50g mąki orkiszowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 
  • 170 g cukru 
  • szczypta soli 
  • skórka otarta z cytryny 
  • 2 duże jajka 
  • 300 g dyni piżmowej 
  • 50 ml mleka 
  • 150 g oleju kokosowego 
  • 120 g pokrojonych orzechów laskowych Bakalland 
  • 120 g pokrojonych rodzynek Bakalland 
  • 120 g pokrojonych fig Bakalland 
  • 1 opakowanie pestek dyni Bakalland

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu). Dynię kroimy w plastry i pieczemy około 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, studzimy, okrajamy skórki i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie. W drugiej misce za pomocą rózgi mieszamy jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki. Przygotowujemy formę do muffinek wykładając papilotkami do których wylewamy ciasto, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy do suchego patyczka. Aromatyczne babeczki gotowe!

 

dynia_ciasto

 


Złotko na słodko – karpatka dyniowa

Składniki:

Ciasto: 

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta 
  • 250 ml wody 
  • 125 g margaryny 
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości) 
  • 3 łyżki kakao 

Nadzienie: 

  • 500 ml wody 
  • 450 g mrożonej lub świeżej dyni 
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta 
  • szczypta soli 
  • 200 g masła lub margaryny 
  • 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 

Dekoracja: 

  • ½ szklanki cukru 
  • płaska łyżka masła 
  • 1 opakowanie pestek dyni Bakalland

Pomysł na jesienny deser w niecodziennym wydaniu? Dyniowa karpatka!

Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 220oC (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu. Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli purée zawiera nadmiar wody – odparowujemy na palniku, mieszając bez przykrycia przez kilka minut. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia. Gdy zacznie brązowieć dodajemy masło, energicznie mieszając. Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie – łamiemy na kawałki. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta. Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu. Pycha!

Tarta z dynią

Składniki:

Ciasto: 

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta 
  • 1 jajko 
  • 100 g zimnej margaryny 
  • 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania 

Nadzienie: 

  • 700 g dyni 
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 3 żółtka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
  • garść krojonych migdałów Bakalland 

Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru rozgrzeje nawet najchłodniejsze spojrzenie!

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Proste, prawda? 😊

Ciasto dyniowo-karmelowe

Składniki:

Ciasto: 

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta 
  • 1 jajo 
  • 100 g masła 

Nadzienie: 

  • 800 g obranej i pokrojonej dyni 
  • 125 g serka mascarpone 
  • 2 jaja 
  • 120 g cukru trzcinowego muscavado 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Dekoracja: 

  • 1 puszka masy krówkowej Bakalland 
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland

Ciasto dyniowe w duecie z polewą karmelową i migdałami. Czy można lepiej zacząć popołudnie? Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami – pysznie!

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz