Kulinarny prezent na Dzień Kobiet – smaczny przepis na 8 marca

Historia Dnia Kobiet sięga czasów Starożytnego Rzymu. Już wtedy płeć piękna celebrowała to święto przyodziewając najlepsze ubrania oraz aromatyczne wieńce na głowy. Mężczyźni natomiast spełniali ich życzenia i obdarowywali prezentami. W dzisiejszych czasach nie każdy ma czas i zwyczaj wyjątkowego obchodzenia tego szczególnego dnia. Jednak nawet niewielki drobiazg może sprawić przyjemność. Jaki? Zajrzyjmy do kuchni… Kobieca historia
Międzynarodowy Dzień Kobiet wywodzi się z ruchów robotniczych w Ameryce Południowej i Europie. W Polsce święto to obchodzone było w czasach PRL-u. W zakładach pracy kobiety otrzymywały goździki, rajstopy, mydło lub kawę.

Choć zwyczaje ciągle się zmieniają, 8 marca do dzisiaj nazywany jest Dniem Kobiet. Na całym świecie zarówno kobiety i mężczyźni celebrują ten dzień na swój sposób. W Rosji 8 marca to dzień wolny od pracy, w którym kobiety często otrzymują akacje srebrzyste i czekoladę. Akacją srebrzystą obdarowuje się też kobiety we Włoszech. W Rumunii dzień ten traktowany jest podobnie jak Dzień Matki, a dzieci wręczają swoim mamom drobne upominki… W Tunezji natomiast święto obchodzone jest 13 sierpnia.

Smaczny podarunek
Sposobów na celebrowanie Święta Kobiet jest wiele. Wyjście do kosmetyczki lub na relaksujący spacer, spotkanie z przyjaciółmi lub ukochanym. Bez względu na plany pamiętaj o posiłku, który pomoże uświetnić tę okazję, a który przyrządzisz bez zbędnego kłopotu lub… podsuniesz przepis do wykonania swojemu mężczyźnie.

Sałatka z wędzonym kurczakiem, serem camembert i pomidorkami sherry

Przepis łatwy w przygotowaniu
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla czterech osób

Składniki:
•    wędzone udka kurczaka – 3 sztuki
•    główka sałaty lodowej – 2 sztuki
•    Sos sałatkowy Włoski Knorr – 1 sztuka
•    ser camembert – 2 sztuki
•    suszona żurawina – 100 gramów
•    pomidorki sherry – 200 gramów
•    ogórek – 1 sztuka
•    żółta papryka – 1 sztuka
•    oregano – 1 szczypta

Sposób przygotowania:
Sałatę podziel na kawałki. Kurczaka obierz z kości, pokrój w mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka pokrój w paski. Dodaj suszoną żurawinę, całość wymieszaj. Ser pokrój w cząstki.
Wszystkie składniki ułóż na talerzu, a następnie polej sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem umieszczonym na  opakowaniu. Posyp suszonym oregano.
Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz