Menu na Dzień Chłopaka

 

30 września w Polsce obchodzony jest Dzień Chłopaka. Kobiety często zastanawiają się jaką niespodziankę przygotować dla swoich drugich połówek. Zdaniem Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie warto działać zgodnie ze starą prawdą ludową, czyli… „przez żołądek do serca”. Z tej właśnie okazji przygotował oryginalne menu, dzięki któremu łatwiej będzie zdobyć serce wymarzonego mężczyzny lub w pyszny sposób okazać uczucia. Jako prezent sprawdzi się domowej roboty Biramissu, które warto przygotować  odpowiednio wcześniej i pozostawić w lodówce, która nie wysuszy twojego kulinarnego dzieła.

 

Spaghetti z owocami morza

spaghetti-z-owocami-morza

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom: łatwy

Składniki:

  •  320 g spaghetti
  •  500 g świeżych krewetek
  •  1 kieliszek wytrawnego białego wina
  •  500 g omułków
  •  czosnek
  •  natka pietruszki
  •  oliwa
  •  sól, pieprz
  •  100 g passaty pomidorowej

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy omułki pod bieżącą wodą. Myjemy krewetki, pozbawiamy je główek, po czym podsmażamy je na oliwie. Zalewamy winem i po jego odparowaniu zdejmujemy główki z patelni, następnie dodajemy omułki. Znów zalewamy winem, przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu do momentu, w którym omułki się otworzą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy i odcedzamy spaghetti, po czym wrzucamy je na patelnię z omułkami, dodając też łyżeczkę poszatkowanej natki pietruszki. Podajemy na gorąco.

Parmigiana z bakłażanów (zapiekanka)

  • Czas przygotownia: 40 minut
  • Poziom: średni

 Składniki: 

  •  400 g bakłażanów
  •  oliwa extra vergine
  •  1 poszatkowana cebula
  •  100 g passaty pomidorowej
  •  sól, pieprz
  •  2 mozzarelle
  •  100 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Kroimy bakłażany wzdłuż tak, aby uzyskać plasterki o grubości około 3 mm. Smażymy je w dużej ilości tłuszczu i osuszamy. Stawiamy średniej wielkości garnek na małym ogniu, dodajemy oliwę i masło. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy poszatkowaną cebulę. Podsmażamy cebulę. Kiedy się zrumieni, dodajemy sos pomidorowy i bakłażany. Mieszamy co jakiś czas, gotując przez pół godziny i dodając w razie potrzeby odrobinę bulionu. Na formie do pieczenia wykładamy plasterek bakłażana, smarujemy go sosem, przykrywamy listkiem bazylii i plasterkiem mozzarelli. Przykrywamy kolejnym plasterkiem bakłażana, smarujemy znów sosem i kontynuujemy, tworząc minimum 6 warstw. Posypujemy bakłażana startym parmezanem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Birramisu

  • Czas przygotowania: kilka godzin
  • Poziom: łatwy

Składniki:

  •  4 żółtka jajek
  •  125 g ubitej śmietany
  •  125 g cukru
  •  200 g jeżyn
  •  250 g mascarpone
  •  500 g piwa Guinness
  •  biszkopty Savoiardi
  •  gorzkie kakao

Sposób przygotowania;

W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, a w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych piwem Guinness biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki i dekorujemy odrobiną kakao i kilkoma jeżynami.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz