Naleśniki z niespodzianką z owoców morza

Owoce morza coraz częściej można spotkać także na polskich stołach. Powoli przekonujemy się do ich smaku, wciąż jednak nie jesteśmy pewni, jak je przygotować najlepiej. Podajemy nasze pomysły!2 łyżki masła25 g mąki pszennej500 ml mleka455 g ugotowanego mięsa kraba455 g ugotowanych miniaturowych krewetek16 naleśnikówpo ½ łyżeczki liści tymianku, bazylii, oregano, pieprzu1 łyżeczka papryki1 łyżeczka soli260 g drobnej tartej bułki2 jajka1 l. olejuCiasto naleśnikowe110 g mąki pszennej¼ łyżeczki soli2 łyżki oleju250 ml mleka60 ml wody sodowej1 jajkoMąkę przesiać z solą; dodać olej, mleko i wodę. Jajko ubić i dodać do płynu. Wymieszać z suchymi składnikami i ubijać, aż utworzy się gładkie, rzadkie ciasto. Na lekko puszystą patelnię kłaść około 3 łyżki ciasta. Smażyć przez ok. 1½ minuty; odwrócić na drugą stronęi smażyć jeszcze 1 minutę na średnim ogniu.W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, zmniejszyć ogień i smażyć przez 2 minuty. Dodać 250 ml mleka i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Ostudzić. Dodać mięso kraba i krewetki, wymieszać. Równo podzielić i wyłożyć na naleśniki. Zrolować i chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Tartą bułkę wymieszać z przyprawami. Jajka ubić z pozostałym mlekiem. Nalesniki zamoczyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce. Olej rozgrzać do 190 st.C. Smażyć po dwa naleśniki na raz. Trzymać ciepłe w czasie smażenia następnych. Podawać gorące.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz