Przepis na ciasto, idealne na święta i nie tylko!

Dziś przepis na wyjątkowe ciasto „Nefretete”. Chociaż jest pracochłonne, to szczerze polecam jego wypróbowanie. Smakuje wybornie! Może pojawić się na świątecznym stole, niezawodne także na imieniny czy urodziny.

Składniki:

Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki
– 1/3 szklanki cukru
– 2 jajka
– 2 łyżki miodu
– łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżka gęstej śmietany
– 1/4 kostki masła

Masa:
– 1/2 litra mleka
– 4 łyżki kaszy manny
– kostka masła
– po kilka kropli aromatu cytrynowego i pomarańczowego
– 3/4 szklanki cukru

Polewa:
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki margaryny
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki cukru
– garść posiekanych orzechów włoskich
– garść wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 10 minut w temp.180 stopni, następnie studzimy.
2. Kaszę gotujemy w 1/2 litra mleka na gęsto, następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzona kaszę. Dodajemy aromaty i mieszamy.
3. Składniki polewy gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając.
4. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy placki. Wierzch smarujemy ciepła polewą, posypujemy orzechami i wiórkami.

Smacznego!

                                         
                                                                                                                                                                                            

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz