Przepis na pączki dla dzieci – idealne na ostatki!

„Pączki dziecięce” na tłusty czwartek  (od 2. roku życia)

Przepis na ok. 15 pączków – dla całej rodziny

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
¾ szklanki mleka
½ kostki drożdży (25 g)
płaska łyżka cukru do zaczynu
40 g cukru do ciasta (4 łyżki)
szczypta soli
1/4 kostki masła
łyżka oleju rzepakowego
2 jajka

Nadzienie:
Wysokiej jakości marmolada (najlepiej domowa), ser biały lub świeże/mrożone owoce

Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy do temperatury, w której będziemy mogli rozpuścić cukier i drożdże. Ważne, aby mleko nie było za gorące – aby nie zaparzyć drożdży. Tak przygotowany zaczyn pozostawiamy do „wyrośnięcia” na pół godziny.

2. Wyrośnięty zaczyn łączymy następnie z mąką, wbijamy 1 jajo, dodajemy stopiony, ale nie gorący tłuszcz i pozostały cukier. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż do uzyskania elastycznej, gładkiej konsystencji.

3. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i ponownie zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy w cienki okrąg podsypując mąką, żeby się nie kleiło. Wycinamy kółka, np. szklanką. Na środek każdego kółka nakładamy małą łyżeczkę farszu.

4. „Zawijamy” każde kółeczko i formujemy bułeczki. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze i po raz ostatni pozostawiamy do wyrośnięcia – na 15 minut.

5. Tuż przed upieczeniem warto posmarować „pączki” roztrzepanym jajkiem.

6. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, aż się lekko zarumienią.

Autorka przepisu: Angelika Drozd, Specjalistka ds. żywienia programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz