Przepis na pizzę!

Gotowanie to wielka radość! Czemu więc nie zachęcić najmłodszych do wspólnego gotowania. To nie tylko sposób na zabawę, ale również na budowanie i wzmacnianie więzi. Co więcej przygotowany wspólnie posiłek na pewno smakuje o niebo lepiej. Na początek warto wybrać przepis na coś, co wszystkie dzieci kochają, a zatem pizza! Smacznej zabawy!

Składniki:
•    2 i pół szklanki mąki pszennej
•    1 szklanki mleka
•    1 szklanki wody
•    30 g drożdży
•    łyżeczka oleju rzepakowego
•    mały koncentrat pomidorowy
•    1 szklanki ketchupu
•    ser topiony Hochland w plasterkach z salami
•    kukurydza w puszce
•    szynka
•    pieczarki
•    sól, pieprz
•    oregano, bazylia

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ciasta. Drożdże rozdrabniamy i zalewamy mlekiem i wodą. Mieszamy tak długo, aż się nie rozpuszczą. Mąkę wsypujemy do miski, a następnie dolewamy gotowe, rozpuszczone drożdże. Dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju. Ugniatamy ciasto ok. 15 minut tak, by nie przyklejało się do rąk. Przykrywamy je czymś i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i kroimy składniki na pizzę. Łączymy koncentrat pomidorowy z ketchupem i doprawiamy ziołami (bazylią i oregano). Dodajemy sól i pieprz do smaku. Szynkę i pieczarki kroimy na plasterki. Odcedzamy kukurydzę. Kiedy ciasto jest już gotowe, ugniatamy je i dzielimy na dwie części. Z każdej z nich formujemy placek z zawiniętymi boczkami, który kładziemy na natłuszczonej blasze. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy przygotowane dodatki. Na całość kładziemy plastry sera topionego Hochland i posypujemy oregano. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

W przepisie został wykorzystany ser topiony w plastrach z aromatycznym salami w limitowanej edycji firmy Hochland.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz