Przepis na zupę dyniową – idealna na Halloween i nie tylko!

Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem! Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania  pysznej i pożywnej zupy.

zupa dyniowa

zupa dyniowa

Składniki:

– Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
– dynia  – ok. 1 ½ kg
– cebula –  2 średnie szt.
– kapary z zalewy – 1 łyżka
– płatki chilli  – ¼  łyżeczki
– olej – 3 łyżki
– słodka śmietanka – 100ml
– woda    
– sól do smaku                                                

Wykonanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku  i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.  Podawać z makaronem nitki.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz