Przepisy na chłodniki – idealne na upały!

W letnie dni dość często królują na naszych stołach – mowa tu oczywiście o chłodnikach. Są lekkie, smaczne i pożywne, a przede wszystkim orzeźwiające. Oto kilka przepisów na chłodniki.
 
Chłodnik pomidorowy
Składniki:
-litr zsiadłego mleka
– 5 średniej wielkości pomidorów
– natka pietruszki
– koper
– szczypiorek
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mleko mocno schłodzić. Pomidory przelej wrzątkiem w celu obrania ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę oddzielając nasiona. Zieleninę drobno posiekaj. Zimne mleko roztrzep dodając do niego pomidory i zieleninę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski
Składniki:
– 300 g mięsa drobiowego lub cielęciny
– porcja włoszczyzny
– łyżeczka masła
– po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
– liść laurowy
– 2 pęczki botwinki
– świeży ogórek
– po ½ pęczka koperku i szczypiorku
– 2 jajka ugotowane na twardo
– koncentrat barszczu pomidorowego
– ¾ szklanki śmietany 18%
– 2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu
– cukier, sól, biały pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać zimną wodą. Osolić, dodać ziarna pierzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotować pod przykryciem, po 10 minutach dołożyć oczyszczoną włoszczyznę. Ugotowany wywar odcedzić. Botwinkę oczyścić, umyć, pokroić. Poddusić na stopionym maśle przez 8 -10 minut, a potem ostudzić i stale mieszając połączyć z 2 szklankami wywaru mięsnego, śmietaną i zsiadłym mlekiem. Zupę doprawić do smaku koncentratem barszczu, solą, cukrem i białym pieprzem. Wsypać posiekaną zieleninę, pokrojony w kostkę ogórek i podzielone na kawałeczki mięso. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Do każdej porcji włożyć polówkę jajka.
 
Chłodnik z jabłek
Składniki:
– 4 jabłka
– 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
– 2 szklanki śmietany 12%
– cynamon
– cukier puder
Wykonanie:
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce. Do przecieru dodać zsiadłe mleko oraz śmietanę, dobrze wymieszać, osłodzić cukrem pudrem do smaku. Wstawić do lodówki na godzinę. Podawać z biszkoptami lun kruchymi ciasteczkami, posypane cynamonem.

Chłodnik z czarnych jagód
Składniki:
– 350 g czarnych jagód
– 2 litry zsiadłego mleka
– 200 g cukru
– otarta skórka cytrynowa
Wykonanie:
Jagody przebrać, wymyć na sicie, osączyć, zmiażdżyć w misce, przesypując cukrem. Zsiadłe mleko połączyć z przecierem owocowym i skórką cytrynową. Podawać mocno schłodzony.
 
Chłodnik jabłeczny na mleku zagęszczonym
Składniki:
– 50 dkg jabłek
– 10 dkg cukru
– łyżeczka cynamonu
– szklanka mleka zagęszczonego
Wykonanie:
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokrajać na części, zalać trzema szklankami wody, ugotować i przetrzeć przez sito. W tym samym czasie, gdy jabłka będą się gotować, rozprowadzić mleko zagęszczone w dwóch szklankach zimnej wody, zagotować z dodatkiem cukru i ostudzić. Do ostudzonego przecieru jabłkowego dodawać powoli mleko, ubijając trzepaczką. Doprawić do smaku cynamonem. Podawać z grzankami lub makaronem. Pycha!!!
Smacznego  

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz