Przepisy na karnawał, a może i na Walentynki!

Przepisy naszej czytelniczki, która jest jedną z laureatek konkursu, Pani Ani:
Podaję kilka wypróbowanych przepisów na karnawałową  „domówkę”

Faszerowane pomidorki:
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie, serek mascarpone, sól, pieprz, czosnek, papryka w proszku, pistacje (lub inne orzeszki)

Serek mascarpone połączyć z przyprawami, dodać kilka ząbków czosnku. Pomidorki nadziewać serkiem (tak jak markizy). Jeden płat pomidorka, potem nadzienie i drugi płatek. Do dekoracji można włożyć malutkiego orzeszka czy pistację. Dużo smaku dodaje zalewa, w której są pomidorki.

Boczek ze śliwką
0,5 kg boczku, 1 op. śliwek suszonych, sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Boczek kroimy w plastry, które rozbijamy dłonią, posypujemy przyprawami, układamy dwie lub jedną śliwkę suszoną i zawijamy, spinając na końcu wykałaczką.

Coś ostrego do piwa
Majonez (dobry Babuni) – około 5 łyżek, 4 lub 5 ząbków czosnku, ser (dobry gouda), krakersy.

Do majonezu dodajemy ser pokrojony w kostkę i przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku, aby był dobrze zmielony. Następnie dodajemy czosnek także przeciśnięty. Razem mieszamy – wychodzi dip. Podajemy go z krakersami, każdy nabiera łyżeczką.

Diabeł na koniu
watrobka z drobiu, suszone sliwki, wedzony boczek

Wymoczyc suszone sliwki w herbacie (najlepiej dzien wczesniej), przesmazyc watrobke na masle tak zeby nie byla zbyt twarda, jak troche ostygnie nafaszerowac sliwki watrobka i kazda zawinac w cienki plaster boczku. Wbic wykalaczke. Tak przygotowane diabelki zapiec w piekarniku (180 stopni) jakies 8-10 minut, najlepiej smakuja cieple ale na zimno tez mozna podawac.

Kurczak z ananasem na zimno
4-5 filetów z kurczaka, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, majonez, sól.

Filety ugotować,następnie pokroić w kostkę razem z ananasami. Dodać resztę składników, wymieszać i wstawić do lodówki.

Przystawka na goraco
4 parówki śląskie, 25 dag pieczarek, 1 mała cebula, 1/2 puszki zielonego groszku, mała puszka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, oliwa.

Pieczarki pokrojone w plasterki wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, uważając, by nie zrumienić cebuli (można dodać nieco później). Następnie podlewamy ok. 1/3 szklanki wody i dusimy ok. 10 min, dodajemy koncentrat i curry oraz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Parówki kroimy na kawałki mniej więcej równe ich średnicy i dodajemy do rondla wraz z zielonym groszkiem. Mieszamy i podduszamy razem ok. 4-5 min.

Świńskie ryjki
0,5 kg parówek cienkich, 20 dkg pieczarek, 2 cebule, łyżka oleju, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym smażymy na złoty kolor na małym ogniu .Dodajemy pokrojone pieczarki. Następnie dodajemy parówki, które wcześniej musimy przygotować w następujący sposób: każdą parówkę przecinamy na trzy części, a na końcu każdej cząstki nacinamy krzyżyk.
Podczs smażenia z parówki zrobią się prawdziwe ryjki. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, co kto lubi: sól, pierz, vegetę, oregano itp.

Śledzie z rodzynkami
śledzie ala matias /najlepiej paczkowane,rodzynki słodkie, cebula, majonez, carry.

Śledzie kroimy na średnie kawałki, wkładamy do pojemnika, rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie zanim całkowicie zmiękną kroimy cebulę na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę i odsączone miękkie rodzynki dodajemy do śledzi. Mieszamy. Następnie dodajemy majonez i 2 łyżeczki carry. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Smacznego!
PS. Po wyjęciu z lodówki może i to nie wygląda apetycznie ale gwarantuję rozkosze podniebienia gdy je jednocześnie zaatakuje pięć różnych smaków.

SMACZNEGO!
Anna Białk

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz