Przepisy na karnawałowe i imprezowe przekąski!

 Przepisy idealne na karnawał!

1. Polędwiczka cielęca z musem brokułowym i sosem dijon
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania

Niezbędne produkty:
400 g polędwiczki cielęcej
1 brokuł
100g sera ricotta
200ml jogurtu naturalnego
oliwa

Produkty Kamis:
3 łyżki Musztardy Dijon
1 łyżeczka Bazylii
2 łyżeczki Suszonych pomidorów z czosnkiem bazylią
Pieprz kolorowy w młynku
Sól morska w młynku

Polędwiczkę pokroić w plastry, oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, posmarować oliwą i 1 łyżką musztardy dijon, odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Brokuł ugotować, wystudzić, zmiksować razem z serem ricotta, doprawić bazylią , świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Tak przygotowany mus szprycować na usmażone kotleciki z polędwiczki cielęcej, podawać z dipem dijon.
Sos: Jogurt wymieszać z pozostałą musztardą dijon, doprawić do smaku pieprzem i solą.

2. Grillowany indyk z melonem i guacamole
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30minut + czas marynowania

Niezbędne produkty:
400g piersi indyka
1 różowy melon
2 papryki mix
1 cebula czerwona
1 awocado
1 pomidor
2 łyżki soku z limonki
oliwa

Produkty Kamis:
2 łyżki Musztardy meksykańskiej
1 łyżeczka Czosnku suszonego w płatkach Specialite
2 łyżki Papryki słodkiej
Papryka ostra do smaku
Chili do smaku
Sól morska w młynku

Indyka pokroić w paski, zamarynować w musztardzie połączonej z oliwą, odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Mięso podsmażyć na oliwie, dodać paski papryki, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, przyprawy i dusić 5 min. Podawać z plastrami melona i sosem guacamole.
Sos  guacamole: Avocado rozgnieść widelcem, dodać czosnek, pokrojoną cebulkę, pomidory, sok z limonki, doprawić do smaku papryką ostrą i solą

3. Ragout z sandacza
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne produkty:
500g filetów z sandacza
1 czerwona cebula
2 papryki mix
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny

Produkty Kamis:
3 łyżki Musztardy węgierskiej
1 łyżeczka Czosnku suszonego w płatkach Specialite
1 łyżeczka Kminku
2-3 łyżeczki Papryki słodkiej
Sól morska z pieprzem

Sandacza pokroić w grube kawałki, oprószyć solą morska z pieprzem, 1 łyżką słodkiej papryki, skropić sokiem z cytryny, oliwą, obsmażyć. W rondelku podsmażyć plastry ziemniaków, dodać cebulę, cząstki papryki, podlać wodą, dusić 20 minut. W połowie dodać musztardę, czosnek oraz przyprawy. Pod koniec dodać sandacza, dusić jeszcze 5 minut na małym ogniu.

4. Cykoria z wędzonym łososiem i kremem miodowo-musztardowym
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Niezbędne produkty:
2 cykorie
400g wędzonego łososia
100g twarożku
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
50 g masła

Produkty Kamis:
3 łyżki Musztardy rosyjskiej
Sól morska w młynku
Pieprz biały mielony

Twarożek zmiksować z miodem, jogurtem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Liście cykorii delikatnie przesmażyć na maśle. Na każdym ułożyć wędzonego łososia i łyżkę kremu. Podawać z cytryną.

5. Cielęcina faszerowana małżami
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne produkty:
400g górki cielęcej
100g mięsa z małży
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
100g świeżego szpinaku

Produkty Kamis:
2 łyżki Musztardy francuskiej
1 łyżki Estragonu
Pieprz czarny młotkowany Specialite
Sól morska w młynku

Cielęcinę pokroić na porcje, rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą morską, pieprzem młotkowanym, przykryć liśćmi szpinaku. Mięso z małży skropić sokiem z cytryny, dodać musztardę francuską, estragon. Tak przygotowanym farszem nadziewać cielęcinę, posmarować oliwą, piec 15 min w temp. 175 st.

6. Koktajl z krewetek
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Niezbędne produkty:
400g krewetek koktajlowych gotowanych
1 awokado
3 łyżki majonezu light
2 łyżki soku z limonki

Produkty Kamis:
5 łyżek Ketchupu włoskiego
Pieprz cytrynowy

Ketchup włoski połączyć z majonezem, dodać sok z limonki, pokrojone w kostkę awocado krewetki, doprawić pieprzem cytrynowym, delikatnie wymieszać. Podawać w pucharkach lub w wydrążonych połówkach awokado.

7. Karczochy nadziewane jagnięciną
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut+ czas marynowania

Niezbędne produkty:
8 karczochów
400g schabu jagnięcego
3 łyżki parmezanu w płatkach
150 g suszonych pomidorów w oleju
oliwa

Produkty Kamis:
2 łyżki Ketchupu pikantnego
1 łyżeczka Czosnku granulowanego
1 łyżeczka Tymianku
Sól morska w młynku
Pieprz czarny mielony

Jagnięcinę pokroić na cienkie plastry, oprószyć czosnkiem, tymiankiem, solą, dodać ketchup pikantny, łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, odstawić w chłodnie miejsce na 24 godz. Karczochy oczyścić, aby pozostały serca, ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Mięso smażyć na oliwie, pod koniec dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać karczochy, przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

8. Ognisty dorsz w nori
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Niezbędne produkty:
400g filetów dorsza
2 ostre papryczki
100g wędzonego boczku w plastrach
1 łyżeczka oleju sezamowego
2-3 szt. nori

Produkty Kamis:
2 łyżki Ketchupu ognistego
1 łyżeczka Pieprzu cytrynowego

W kawałkach dorsza zrobić otwór, naszpikować całymi papryczkami, z zewnątrz oprószyć pieprzem cytrynowym i posmarować ketchupem pikantnym. Rybę owinąć glonami nori i plastrami boczku, posmarować olejem sezamowym. Piec 12 min w temp. 175st.

9. Polędwiczka wieprzowa w cieście
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Niezbędne produkty:
400 g polędwiczek wieprzowych
5 łyżek panierki do tempury (produkt gotowy)
2-3 łyżki majonezu light
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki soku z limonki
olej do smażenia
woda

Produkty Kamis:
4 łyżki Ketchupu łagodnego
Pieprz kolorowy
Sól morska w młynku
Rozmaryn

Polędwiczkę pokroić na cienkie plastry, oprószyć rozmarynem, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Panierkę wymieszać z wodą tak, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Plastry polędwiczek maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju.
Sos: Majonez, jogurt, ketchup połączyć, dokładnie wymieszać, dodać miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

10. Udka z kurczaka po bawarsku
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Niezbędne produkty:
4 udka z kurczaka
200g mielonego mięsa wieprzowego
100g korniszonów
1 cebula
3 łyżki oleju

Produkty Kamis:
3-4 łyżki Musztardy bawarskiej
1 łyżka Majeranku
1 łyżeczka Czosnku granulowanego
1 łyżka Papryki słodkiej
Sól morska w młynku
Pieprz czarny mielony

Wyjąć kości z ud kurczaka. Mięso posmarować musztardą wymieszaną z papryką i olejem.
Wieprzowinę doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, dodać korniszony. Tak przygotowanym farszem nadziewać udka, następnie piec 25 min w temp. 160 st.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz