Przepisy na orientalne dania z owoców morza

Jeśli mamy ochotę być fit w wersji orientalnej, skosztujmy kuchni Indonezji. Specjalnie dla nas kucharze z restauracji „Galeria Bali & Buddha Club” przygotowali  smaczne i zdrowe przepisy:

Słodko-ostra sałatka z mango i krewetek

– 1 dojrzałe mango
– 4 krewetki black tiger
– łyżeczka mąki ryżowej
– odrobina świeżej kolendry
– nieduży kawałek świeżego imbiru
– pół łyżeczki brązowego cukru
– łyżka sosu rybnego lub jasnego sojowego
– nieduża papryczka chili
– pół limonki
– pół łyżki sklarowanego masła

Przygotowanie pasty bumbu:

W moździerzu utłucz odrobinę kolendy, łyżkę posiekanego imbiru, posiekaną papryczkę chili,
cukier, sok oraz skórkę otartą z limonki, sos rybny.

1.Krewetki obierz ze skorupek, usuń czarną żyłkę, natnij wzdłuż grzbietu.
2. Następne je włóż do pasty bumbu na 15 min.
3. Mango obierz i pokrój w cienkie paseczki.
4. Na patelni rozgrzej masło i usmaż krewetki.
5. Krewetki przełóż na talerz, a na tę samą patelnię wlej marynatę i dolej 100 ml zimnej wody wymieszanej z mąką ryżową. Gotuj, aż sos uzyska konsystencję rzadkiego kisielu.
7. Mango wymieszaj ze schłodzonym sosem.
8. Dodaj krewetki i posyp posiekaną kolendrą.

Azjatycka Paella

– Małże Wenus – 250g
– Czarne Mule – 250g
– Zielone Małże Nowozelandzkie – 4szt.
– krewetka królewska – 4 szt.
– ośmiornica – 1kg
– papryka – 3 kolory
– cukinia
– zielony groszek
– przyprawy azjatyckie : galangal 50g, tumeric  starty na tarce 50g, trawa cytrynowa 1 pałka, liście kaffiru 4 szt., azjatycka bazylia 6-8listków, zielona kolendra 50g, chili czerwone i zielone po 1 szt., sos rybny 40ml.
– bulion rybny (krewetkowy)  200ml

1. Ośmiornicę gotujemy  przez około 25 minut z dodatkiem trawy cytrynowej i skórki z limonki. Macki ugotowanej ośmiornicy kroimy na talarki o grubości mniej więcej 5mm.
2. Do dużego woka wlewamy bulion, posiekaną szalotkę i wszystkie azjatyckie przyprawy. Następnie do wrzącego wywaru wkładamy małże, krewetki, talarki z ośmiornicy oraz pokrojone w paseczki papryki, cukinie i groszek.
3. Całość przykrywamy i gotujemy ok. 4-5 min (skorupy małży muszą się otworzyć). Dodajemy 1 szklankę uprzednio ugotowanego ryżu oraz sos rybny i posiekaną kolendrę. Na koniec mieszamy ryż z owocami morza, aby utworzyła się pół-płynna masa.
4. Serwujemy w misce lub talerzu z wysokim rantami.

Artykuł powstał we współpracy z restauracją „Galeria Bali & Buddha Club”
Ul. Świętokrzyska …
00-054 Warszawa
www.galeriabali.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz