Przepisy na słodkiego grilla!

Wiosna i lato to czas rodzinnych pikników i doskonała okazja do spotkań w gronie znajomych. Na grillu można przyrządzić wiele pysznych i zaskakujących potraw np. prosty na szybki deser – opiekane pianki. Pod wpływem żaru pianki zamieniają się w gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce.

Grillowane owoce z piankami
– 1 gruszka
– 1 jabłko
– kiść winogron ciemnych lub zielonych
– 100 g orzechów włoskich
– ˝ ananasa
– 1 łyżka miodu akacjowego
– ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
– aluminiowa tacka na grill

Jabłko, gruszkę i ananasa pokrój w kostkę i poukładaj na tacce. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj pianki Chamallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.

Ciasteczka z owocami leśnymi i piankami
– 4 jajka
– 110 g cukru trzcinowego
– 110 g mąki pszennej
– 200 gr owoców leśnych: jagód, malin, truskawek, jeżyn
– ok. 20 pianek Chamallows Barbecue
– kamień do pieczenia pizzy na grillu
– papier do pieczenia

Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasteczek możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości. Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie ułóż na cieście owoce i pianki Chamallows. Zamknij pokrywę i grilluj jeszcze ok. 5 min, aż pianki przybiorą złocistą barwę.

Piankowy tort lodowy
– 4 jajka
– 110 g cukru trzcinowego
– 110 g mąki pszennej
– 1l lodów waniliowych
– 250 g pianek Chamallows Barbecue
– kamień do pieczenia pizzy na grillu
– papier do pieczenia

Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasta możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości. Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 15 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie przełóż na nie zawartość opakowania lodów. Piankami Chamallows pokryj dokładnie całą powierzchnię lodów, a potem wstaw deser na parę godzin do zamrażalnika. Umieść tort w rozgrzanym grillu na kamieniu do pizzy i grilluj pod zamkniętą pokrywą przez ok. 5 min, aż pianki przybiorą złocistą barwę. Podawaj natychmiast.

Piankowe batoniki ryżowe
– 50 pianek Chamallows Barbecue
– 3 łyżki masła
– 12 filiżanek prażonego ryżu
– 100 g gorzkiej czekolady
– aluminiowa tacka do grilla
– łyżeczka oliwy
– papier do pieczenia

W gorącej kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj pianki i mieszaj do uzyskania kremowej masy. Piankowo-maślaną masę dokładnie połącz z prażonym ryżem i wyłóż na wysmarowaną oliwą aluminiową tackę. Przykryj i dociśnij kawałkiem papieru do pieczenia, następnie odstaw na godzinę do lodówki. Schłodzony blok pokrój na małe kawałki, które po kolei zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Batoniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.

Ciasto czekoladowe z piankową glazurą
– 125 g masła
– 225 g cukru
– ˝ łyżeczki cukru waniliowego
– 2 jajka
– 85 g gorzkiej czekolady
– 1 ˝ szklanki maślanki
– 175 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ˝ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 szczypta soli

lukier:
– 175 g pianek Chamallows Barbecue
– 1 łyżka mleka
– 2 białka
– 2 łyżki cukru
– 50 g tartej mlecznej czekolady
– kamień do pieczenia pizzy na grillu
– papier do pieczenia
– forma do ciasta

Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy. W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść na siatce wewnątrz grilla. Piecz ciasto przez ok. 50 minut. W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows razem z mlekiem, aż do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek. Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.

Ciasteczka piankowo- czekoladowe
– 150 g gorzkiej czekolady
– 50 g pianek Chamallows Barbecue
– 150 g masła
– 150 g cukru
– 1 jajko
– 200 g mąki
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 50 g orzechów laskowych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– papier do pieczenia
– kamień do pieczenia na grillu

Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier i jajko, następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaj grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem wymieszaj delikatnie łyżką. Na papier do pieczenia nakładaj ciasto za pomocą łyżki z zachowaniem dużych odstępów. Ciasteczka piecz na grillu wykorzystując kamień do pieczenia pizzy przez ok. 15 minut w temperaturze 225 stopni. Ciasteczka możesz także piec w domowym piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Komentarz dla "Przepisy na słodkiego grilla!"

  1. justynek24ee pisze:

    Coś innego, bardzo oryginalne przepisy :)

Dodaj komentarz