Przepisy na smaczne zupy!

Zupa – przepis na kulinarny sukces
Smaczna, gęsta, aromatyczna – to słowa, które najlepiej opisują udaną zupę. Lubujemy się w jej tradycyjnych smakach. Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek. A jakby tak wypróbować nieco inne odmiany tego rozgrzewającego posiłku? Winny krem z borowików czy zupa z soczewicy to propozycje dla tych, którzy nie boją się wprowadzić nieco odmiany do swojej kuchni! Wypróbuj poniższe przepisy i znajdź z nami sposób na kulinarny sukces! Winny krem z borowików z makaronem

Składniki:
•    Suszone borowiki – 5 dekagramów
•    Zupa w torebce Knorr Borowikowa – 1 sztuka
•    ˝ szklanki wina białego wytrawnego
•    Śmietanka kremówka – 3 łyżki
•    Makaron typu wstążki – 250 gramów
•    ˝ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:
1.Ugotuj borowiki i pokrój na kawałki.
2.Przygotuj na powstałym wywarze (500 ml) Zupę Borowikową Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej wino i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
3.Rozprowadź delikatnie śmietankę. Podawaj krem z ugotowanym wcześniej makaronem (najlepiej al dente) posypany natką pietruszki.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem

Składniki:
•    Ugotowana kolba kukurydzy – 2-3 sztuki
•    Mleko – 3 szklanki
•    Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
•    Pieprz
•    Bulion na włoszczyźnie Knorr – 1 kostka
•    Posiekana cebula – 1/2 sztuki
•    Obrana roztarta główka czosnku – 1/2 sztuki
•    Masło – 1 łyżka
•    Posiekana natka pietruszki – 1 łyżka

Sposób przygotowania:
1.Wyłuskaj kolby kukurydzy, zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
2.Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
3.Dodaj pozostałą kukurydzę gotując ponownie 3 minuty. Podaj posypane natką pietruszki.

Zupa z soczewicy

Składniki:
•    Soczewica – 1 i 1/2 szklanki
•    Rosół wołowy Knorr – 4 kostki
•    Marchew – 2 sztuki
•    Pietruszka – 2 sztuki
•    Cebula – 1 sztuka
•    Seler – 1/2 sztuki
•    Ząbek czosnku – 3 sztuki
•    Sok z cytryny – 2 łyżki
•    Pieprz
•    Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
•    Pokruszony ser feta – 10 dekagramów

Sposób przygotowania:
1.Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.
2.Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
3.Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.

Delikatna i bogata zupa z curry
Składniki:
•    Olej – 2-3 łyżki
•    Cebula – 1 sztuka
•    1 łodyga selera naciowego lub kilka plasterków korzenia
•    Marchew – 1 sztuka
•    Rosół drobiowo-woowy Knorr – 1 sztuka
•    Imbir
•    Curry – 3 łyżki
•    Ostra papryka
•    Rama Cremefine Do gotowania – 1 łyżka
•    Papryka żółta – 1 sztuka
•    Ryż jaśminowy – 100 gramów

Sposób przygotowania:
1.    Przesmaż na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski warzywa, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj ryż i zalej 1 litrem wody.
2.    Dodaj zawartość torebki Rosołu z kury Knorr. Wsyp curry i gotuj razem aż ryż będzie miękki. Przypraw imbirem i ostrą papryką.
3.    Wlej na talerz i udekoruj Ramą Cremefine Do gotowania

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na www.knorr.pl 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Komentarz dla "Przepisy na smaczne zupy!"

  1. justynek24ee pisze:

    Uwielbiam zupy.

Dodaj komentarz