Przepisy na udany Dzień Matki

Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim odwieczny problem – co zrobić, by Mama poczuła się tego dnia wyjątkowo? Przy odrobinie fantazji można samemu stworzyć niezapomnianą niespodziankę. 

Zaproszenie na własnoręcznie przygotowany obiad czy deser może okazać się cenniejsze niż najdroższy prezent. Zniechęcać nie powinni się ci, którzy nie posiadają wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Tego dnia sam fakt podjęcia wyzwania ważniejszy jest od jakości przygotowanych potraw. Zacznijmy zatem od obiadu: pieczone mięso w towarzystwie świeżych warzyw – proste i szybkie w przygotowaniu – może być strzałem w dziesiątkę. Wystarczy wybraną porcję natrzeć ziołami, umieścić w wygodnym rękawie do pieczenia, dzięki któremu mięso będzie odpowiednio miękkie i aromatyczne, i piec przez około 40 minut. Danie warto dopełnić sałatą, bądź innymi warzywami.

Po obiedzie przychodzi czas na deser – keks z ulubionymi dodatkami będzie doskonale smakował do popołudniowej kawy lub herbaty. Na jego wykonanie także nie potrzeba dużo czasu ani wyjątkowych umiejętności. Niezbędne składniki znajdziemy w każdej kuchni. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia forma, do której należy przelać przygotowane ciasto. Koktajl owocowy z kostkami lodu w kształcie serca to kolejna propozycja na deser. Wystarczy zmiksować dowolne owoce, dodać jogurt naturalny lub sok owocowy, a całość dopełnić kształtnymi kostkami. Napój będzie jeszcze atrakcyjniejszy, jeśli do wody, którą napełnimy woreczek na lód, dodamy kilka kropel soku malinowego lub wiśniowego.

Po zakończeniu pracy w kuchni trzeba pamiętać o tym, żeby zostawić po sobie porządek. Warto zadbać, żeby Mama, miała tego dnia jak najwięcej czasu dla siebie.  Wyczyszczony piekarnik, umyte blaty i pozmywane naczynia to tego dnia absolutne minimum. Z pomocą zarówno podczas sprzątania jak i gotowania przyjdzie Paclan, oferujący pełną gamę niezbędnych produktów. Woreczki do kostek lodu, foremki i rękawy do pieczenia oraz szeroki wybór produktów do czyszczenia ułatwią przygotowanie niezapomnianego Dnia Matki. Jednak podobne niespodzianki warto sprawiać Mamie częściej – nie potrzeba chyba specjalnych okazji do tego, by sprawić jej odrobinę przyjemność lub po prostu odciążyć w domowych obowiązkach.

PROPONOWANE PRZEPISY:

Pieczony kurczak z ziołami:

Składniki:
•    500 g piersi z kurczaka
•    Mieszanka suszonego tymianku, bazylii i rozmarynu
•    Oliwa z oliwek
•    Foliowy rękaw do pieczenia Paclan

Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę lub paski. Do przygotowanych mielonych ziół dodajemy  2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Następnie nacieramy kurczaka ziołami i umieszczamy kurczaka w rękawie foliowym  (zgodnie z zamieszczoną instrukcją). Przygotowane w ten sposób danie wstawiamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Sałatka z rukolą i pomidorami

Składniki:
•    Rukola
•    2 nieduże pomidory
•    Oliwa z oliwek
•    Sok z cytryny

Po dokładnym umyciu i osuszeniu rukoli dodajemy do niej pokrojone pomidory. Całość kropimy sokiem z połowy cytryny i łyżką oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy   i gotowe!

Keks

Składniki:
•    500g mąki
•    250g masła
•    200g cukru
•    4 jajka
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 łyżeczka sody
•    1/2 łyżeczki soli
•    3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
•    1/4 szklanki mleka
•    50ml rumu
•    100g rodzynek
•    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
•    200g dowolnych bakalii
•    cukier puder
•    Foremki „Keks” Paclan

Na początku zajmujemy się bakaliami, które drobno kroimy oraz mieszamy z łyżką mąki. Następnie ucieramy masło z cukrem, do których, stale miksując masę,  dodajemy po jednym jajku. Do tak przygotowanej masy dodajemy aromat oraz 1/3 mąki, wcześniej przesianej oraz zmieszanej z sola i sodą. Później dodajemy kolejno: mleko, 1/3 mąki, rum i na koniec ostatnią cześć mąki. Na końcu dodajemy bakalie. Całość przelewamy do foremki „Keks: Paclan i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Koktajl truskawkowy

Składniki:
•    250 g truskawek
•    250 ml jogurtu naturalnego
•    2 łyżeczki miodu
•    „lodowe serduszka”

Umyte i pokrojone truskawki wrzuć do miksera, dodaj jogurt naturalny a następnie miód. Po dokładnym zmiksowaniu przelej napój do wysokich szklanek. Tuż przed podaniem dodaj kostki lodów przygotowane wcześniej przy uzyciu woreczków „Lodowe serduszka” Paclan

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz