Przepisy z cukinią – Kreatywny sposób na cukinię!

Placki z cukinii, leczo, cukinia z grilla – latem to warzywo zdecydowanie króluje w naszym menu. Uniwersalną, smaczną i łatwą do przyrządzenia cukinię można wykorzystać do wielu ciekawych, mniej tradycyjnych dań. Jak przygotować oryginalną cukinię zapiekaną z warzywami i szynką, podpowiada ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.

Cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami. Pełna wartości odżywczych i witamin (m.in. żelazo, potas, magnez, wit. A, C, K, B1) i prosta w przygotowaniu, smakuje dzieciom i dorosłym, dlatego latem tak chętnie wykorzystywana jest do przyrządzenia lekkich i pożywnych dań. Bogactwo smaku cukinii pomagają wydobyć aromatyczne zioła i przyprawy. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski, zaproponował przepis na zapiekaną cukinię z warzywami i szynką, podkreślając smak dania orientalna Gałką muszkatołową, pikantnym Pieprzem ziołowym oraz pełnymi aromatu Ziołami prowansalskimi Appetita.

Cukinia zapiekana z warzywami i szynką

Składniki (danie dla 4 osób):

– 300 g średniej cukinii
– 2 szt. szalotki
– 70 g wędzonej szynki
– 70 g tartego sera typ gouda
– 1 papryka czerwona
– 1 laska selera naciowego
– 10 pomidorków koktajlowych
– Gałka muszkatołowa mielona Appetita
– Zioła prowansalskie Appetita
– Pieprz ziołowy Appetita
– sól

Przygotowanie

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż miękki środek. Szynkę i warzywa pokrój w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj wszystko z serem, przyprawami i ziołami. W zagłębienia cukinii włóż warzywa z szynką. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C. Wstaw cukinie farszem do góry, zredukuj temperaturę pieca do 180 st. C i piecz ok 20 minut do zapieczenia.

Smacznego!

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz