Słodko – ostre Walentynki – Przepisy na Walentynki i Ostatki oraz KONKURS – Miłosne przepisy!

Chcecie uwieść podniebienie ukochanej osoby? Podążacie za myślą znanego powiedzenia „przez żołądek do serca”? Ale brakuje Wam pomysłu na romantyczną kolację… Po pierwsze zadbajcie o otoczkę – piękny obrus, błyszcząca zastawa i oczywiście świece.  Po drugie przygotujcie potrawę z miłością i pasją. My podsuwamy Wam pomysły! Jeśli macie własne, dzielcie z nimi na naszym PROFILU! Najciekawsza wypowiedź zostanie nagrodzona książką niespodzianką.

Przepisy kulinarne, które wzbudzą w Was rozkosz, rozbudzą namiętność i przypomną o Waszej bliskiej relacji prezentujemy poniżej! To idealne potrawy na święto zakochanych, jednak może znacie lepsze,z którymi chcecie się podzielić biorąc jednocześnie udział w konkursie? Na początek dwa przepisy ( pod informacją o konkursie jest ich więcej! ) 

Ciastko na Walentynki

Danie główne: Ostre Quiche z pomidorkami ETERNO i kurczakiem

Składniki:

• 1 słoiczek – Ognistych Pomidorów ETERNO,
• 1 słoik czarnych oliwek,
• 1 pierś kurczaka,
• 1 opakowanie sera feta,
• 1 szklanka śmietanki 30%,
• liście świeżej bazylii,
• sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Składniki na ciasto:
• 100 g masła,
• 200 g mąki,
• 2 łyżki wody.

Przygotowanie:

Mieszamy masło, mąkę, wodę i ugniatamy na jednolitą masę. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy je i wylepiamy nim okrągłą formę. Spód i boki nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika ustawionego na 200 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy ziołami prowansalskimi i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie grillujemy. Pomidorki, oliwki, ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietanką oraz 2 łyżkami zalewy z „Ognistych pomidorków” ETERNO i wylewamy na podpieczone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i czekamy, aż się zarumieni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.

Deser: Słodki duet Mango i Wanilia
Składniki:

• 1 słoiczek Mango z wanilią ETERNO,
• 250 g serka mascarpone,
• 100 g herbatników,
• około 1 łyżki cukru pudru,
• Kilka listków miety.

Przygotowanie:

Kruszymy herbatniki (3 zostawiamy do dekoracji). Do serka mascarpone dolewamy sos ze słoiczka mango z wanilią ETERNO i mieszamy na gładka masę. Pozostałe owoce miksujemy. Dno salaterki wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Nastepnie nakładamy warstwę serka mascarpone, i zmiksowane mango. Całość dekorujemy cienką warstwą pokruszonych herbatników oraz listkiem mięty i posypujemy cukrem pudrem.

 

KONKURS

 

Jakie są WASZE POMYSŁY? Czekamy na nie na naszym profilu! Wystarczy polubić nas na FB i w wątku na naszym „Fejsbokowym profilu”  informującym o przepisach i konkursie lub komentarzu pod tekstem  dodać przepis. Autorka/autor najciekawszego  lub/i tego, który otrzyma największą liczbę głosów otrzyma książkę-niespodziankę.

Konkurs potrwa do 25.02.2015, do godziny 23.59.

 

 

Data może się zmienić w zależności, organizator zastrzega sobie prawo do wszelkich zmian. Konkurs jest przeznaczony wyłącznie dla Czytelniczek i Czytelników PuellaNova, którzy polubili nasz serwis w portalu FaceBook

 

 

 

 

Książkę wyślemy po ok.2 tygodniach od dnia otrzymania danych, na dane czekamy tydzień po ogłoszeniu wyników!

 

(Do wyboru będzie pozycja związana z żywieniem lub partnerstwem! )

 

 

 

Inne Przepisy od ETERNO

 Karnawałowy drink z nutą cytrynową:

Cytrynki z rumem Eterno;
Wódka żubrówka;
Napój jabłkowo – wiśniowy;
Świeża mięta;
Lód

Przygotowanie:

Do szklanki wlać 50ml. zmrożonej żubrówki, dolać schłodzony napój jabłkowo – wiśniowy oraz 2 plasterki cytrynek ze słoiczka wraz z dwoma łyżeczkami syropu. Przystroić lodem i listkiem mięty.

 

Kaczka w słodkich pomarańczach:

Pomarańcze w syropie Eterno;

Składniki:

4 kacze udka;
Kawałek świeżego imbiru;
Łyżka octu balsamicznego;
Majeranek;
Sól, pieprz.

Przygotowanie:

Udka oczyścić. Przygotować zalewę: do syropu pomarańczowego dodać utarty imbir, majeranek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Marynatą natrzeć mięso. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Udka podsmażyć na oleju. Następnie ułożyć w brytfance. Polać resztą marynaty wymieszaną z 3–4 łyżkami wody. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w 180oC. 10 min. przed końcem pieczenia mięso obłożyć plasterkami pomarańczy.

Cytrynowy zawrót głowy:

Cytrynki z wanilią Eterno;
150g herbatników czekoladowych;
70g stopionego masła;
70dkg białego mielonego sera;
1 szk. cukru;
4 jajka;
Budyń waniliowy;
Czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem. Ułożyć i ugnieść na spodzie tortownicy.
Żółtka ubić z cukrem, dodać ser i syrop ze słoiczka, a następnie połączony z mąką i proszkiem budyń. Osobno ubić białka. Całość delikatnie ze sobą połączyć.

Masę wylać na przygotowane wcześniej herbatniki.
Piec ok. godziny w 180oC. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Każdą porcje udekorować plasterkiem cytrynki.

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Komentarz dla "Słodko – ostre Walentynki – Przepisy na Walentynki i Ostatki oraz KONKURS – Miłosne przepisy!"

  1. jolanta.czyzykiewicz pisze:

    Jako, iż jestem początkującą panią domu, stawiam na szybkość i łatwość wykonania dania, w moim przypadku deseru. Nie może tu zabraknąć truskawek, które są afrodyzjakami. Dlatego, aby zaskoczyć swojego mężczyznę postanowiłam zrobić pucharek z warstwami galaretki, truskawek i bitej śmietany.
    PRZEPIS:
    Skład:
    – galaretka w proszku truskawkowa
    – 30 dag świeżych truskawek
    – bita śmietana
    SPOSÓB WYKONANIA:
    Galaretkę rozpuszczamy w wodzie (wg przepisu na opakowaniu), gorącą nalewamy do pucharków do połowy. ( możemy zatopić w niej kilka truskawek). Gdy galaretka zastygnie dajemy warstwę świeżych, posiekanych truskawek. Na koniec zalewamy wszystko bitą śmietaną. Możemy polać sosem owocowym, lub posypać posypką :)

    Truskawki mają magiczną moc, która pobudzi miłość :)

Dodaj komentarz