Pyszna i zdrowa babka wielkanocna – przepis na wielkanocną babę

Zdrowe nie znaczy nudne!Prawdziwe Święta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez babki posypanej cukrem pudrem. Lekkie i pyszne ciasto w prosty sposób może stać się również zdrowe. Poniżej przedstawiamy doskonały przepis Piotra Kucharskiego z wykorzystaniem otrębów owsianych KUPIEC. Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki otrębów owsianych (np.  KUPIEC )
200 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę jajeczną wymieszać z mąką,
a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć
z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

2 komentarzy dla "Pyszna i zdrowa babka wielkanocna – przepis na wielkanocną babę"

  1. jiji59 pisze:

    Dziękuję za przepis, wypróbuję.

  2. eluchap pisze:

    Taka puszysta,słodka babka zawsze gości na moim wielkanocnym stole

Dodaj komentarz