Romantyczna kolacja na Walentynki – smaczne przepisy

epi
Chcesz zrobić swojemu ukochanemu niespodziankę? Zamiast spędzać romantyczny, walentynkowy  wieczór w zatłoczonej restauracji, spróbuj przyrządzić mu wyjątkowe danie w domu i zaskocz go swoimi kucharskimi umiejętnościami. A może wspólnie zabawicie się w kucharzy?

Przepisy przygotowane specjalnie dla Was przez kucharzy z hotelu Srebrny Dzwon

1. Rolada cielęca nadziewana aromatyczna kapustą (2 porcje)
kapusta włoska     150g
boczek wedzony     30g
ser parmezan           10g
jajko                         1szt
bułka tarta               20g
olej                         100ml
cielęcina b.k. (najlepiej schab) 160g
czosnek, liść, ziele, sól, pieprz
włoszczyzna   100g
Kapustę posiekaną zasmażyć z boczkiem, dodać jajko, bułkę tartą i parmezan tarty.
Cielęcinę marynujemy w warzywach, czosnku z dodatkiem liścia i ziela na 8godz.
Cielęcinę wyjąć z marynaty, osuszyć.
Rozkroić na pół, rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zawinąć w folię i parować ok. 1 godziny.
Podawać w plastrach na zimno z sosami lub dipami.

2. Jaja zapiekane z krabami (4 porcje)
mięso z krabów z puszki     175g
brandy            50ml
śmietana 18%               50ml
jajko                              4szt
sól, pieprz
natka pietruszki
masło

Kokilki posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celcjusza.
Na dnie każdej ułozyć mięso z karabów, pokropić brandy.
Do wszystkich kokielek wbić jajko, posypać solą i pieprzem. Łyżką nałożyć śmietanę wokół zułtka.
Piec w piekarniku 10-15 min. Żułtko powinno być płynne.
Podawać w kokilkach posypane natką.
Podawać z tostem posmarowanym masłem czosnkowym.

3. Sałatka z indyka pieczonego na słodko (4 porcje)
pierś z indyka       300g
ananasy           2 plastry
mandarynki              1 puszka
majonez                       80g
ketchup        60g
sól, pieprz, cukier
słodka mielona papryka
sok z cytryny
płatki migdałowe          20g
Indyka przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Piec w piekarniku 180 stopni Celcjusza przez 45 min.
Ostudzone mięso i ananasa pokroić w kostkę wilkości 2cm, dodać mandarynki osączone z zalewy, płatki migdałowe, dodać cukier, sól. Odstawić na 1 godz.

[s]

4. Pomidory faszerowane tuńczykiem  (4 porcje)
Pomidory      4szt. duże
oliwa z oliwek          50g
czosnek             1 ząbek
tymianek świeży
sól, cukier
tuńczyk swieży        400g
jajko      1szt.
zielona pietruszka
estragon
sok z cytryny
pieprz
sos:
ocet balsamiczny     50ml
oliwa z oliwek        100ml
mieta świeża
imbir
anyż
tymianek
sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 80 stopni celcjusza.
Pomidory obrać, pokroić na pół, usunąć gniazda.
Ułożyć na blaszce i posmarowac olejem.
Posypać posiekanym czosnkiem, tymiankiem, solą i cukrem.
Piec w piecu przez 2h.
Tuńczyka pokroić w kostkę. Jajo ugotowane na twardo posiekać i wymieszać z tuńczykiem, ziołami, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Połówki pomidorów nafaszerować tuńczykiem, zawinąć w folię (podłużny kształt).
Zdjąć folię i umieścić po dwa pomidory na każdym talerzu. Przygotować sos, polać dookoła.
Od razu dodawać.

5. Krewetki królewskie w cieście na sosie pelatti  (2 porcje)

krewetki królewskie      12szt.
olej                  200ml

marynata:
wino białe               100ml
biały pieprz
sok z cytryny
sól
sos:
pomidory bez skórki       100g
cebula            50g
czosnek           20g
masło             20g
sos tabasco
sól
ciasto:
jajko          1szt.
mąka            50g
piwo          50ml
sól
Krewetki zamarynować na 2 godz., posypać pieprzem, solą, skropić cytryną i zalać winem.
Sos: pokrojoną w kostkę cebulkę przysmażyć na maśle, dodać rozdrobniony czosnek i pomidory. Dusić 5min., doprawić sosem tabasco i solą. Zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Zrobić ciasto z mąki, jajka, piwa, doprawić solą.

Krewetki zanużyć w cieście tak aby ogonki były wolne. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Na talerzu polać sos, układać na nimkrewetki, przybrać cytryną i zieloną natką pietruszki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz