Smak sezonu – kurki w nowym wydaniu

Sierpień to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Do najpopularniejszych bywalców obiadowych talerzy należą kurki. Z powodzeniem zasmakują również najmłodszym. Przedstawiamy dwie wariacje smaku na temat kurek.

BIAŁY KREM Z KURKAMI

Składniki (dla 2 osób):

– 100 g świeżych kurek,

– 25 g masła,

– 250 g bulionu warzywnego,

– 150 ml śmietany 18%,

– 1 mała cebula,

– pęczek natki pietruszki,

– sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,

– grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),

Przygotowanie:

Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Smacznego!

ŚNIADANIOWE GOFRY Z KURKAMI

Składniki (na 2 porcje):

– 50 g świeżych kurek,

– łyżka masła,

– 4 plasterki szybki parmeńskiej,

– opakowanie gofrów Dan Cake,

– starty parmezan,

– 100 g twarogu półtłustego,

– 10 listków bazylii,

– 3 łyżki śmietany 12%,

– sól i pieprz do smaku,

Przygotowanie:

Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną. W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. Gofry od Dan Cake zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze. Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu. Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem  bazyliowym, na wierzch położyć kurki. Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej. Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz