Wielkanocne przepisy – jak zrobić mazurka, przepis na faszerowane jajka i sałatkę

Jeśli z różnych powodów dopiero teraz wzięliście się za kulinarne przygotowania do Wielkanocny, to najważniejsze, abyście nie panikowali, tylko racjonalnie pomyśleli o zbliżających się świętach. Zakwas na żurek można kupić, natomiast sałatki i mazurki są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedno popołudnie i świąteczne dania będą gotowe.

Zamiast piec mazurka, możesz wykorzystać przepis, który nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie – również wiele czasu. Sałatki wykonasz w mgnieniu oka, wystarczy zmieszać odpowiednie składniki. Kiełbasę ugotujesz w żurku, będą gotowe w 5 minut. Eksperci marki Sandra udowadniają, że takie ekspresowo przygotowane święta będą równie smaczne.

Sałatka warzywna
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Przyrządzenie tego dania zajmie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie jajek.
Składniki:
• Groszek konserwowy marki Sandra
• Kukurydza marki Sandra
• Ogórki konserwowe marki Sandra
• Tuńczyk z puszki
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 3 łyżki majonezu
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odcedzamy i mieszamy. Jajka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mazurek bez pieczenia
Podając mazurka bez pieczenia nie ryzykujemy nieudanego wypieku.
Składniki:
• Opakowanie herbatników maślanych
• 2 łyżki masła
• 1 opakowanie masy kajmakowej
• Brzoskwinia krojona w kostkę marki Sandra
• Płatki migdałowe dla ozdoby

Mazurek bez pieczenia

Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy z masłem na jednolitą masę. Przekładamy do formy na mazurek i uklepujemy, tak aby powstał spód i brzegi ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Masę kajmakową podgrzewamy, aby zrobiła się lejąca. Na spodzie ciasta układamy odcedzoną brzoskwinię w kostkach i zalewamy kajmakiem. Możemy ozdobić płatkami migdałów.
Faszerowane jajka
Jeśli mamy jeszcze trochę czasu, możemy zamiast zwykłych jajek podać jajka faszerowane. Będą nie tylko niesamowicie smakowały, ale również pięknie zdobiły wielkanocny stół.
Składniki:
• 8 jajek ugotowanych na twardo
• Kukurydza marki Sandra
• Majonez
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy z kilkoma łyżkami kukurydzy. Powstałą masą wypełniamy białka jajek.
Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz