Ziemniaki po rosyjsku

Przepis podpatrzyłam w czasie wizyty u moskiewskich przyjaciół. Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam

Potrzebujesz dla 4 osób: – cztery duże ziemniaki – jogurt naturalny (pół opakowania) – majonez (kilka łyżek, wg.smaku) – starty ser (wg.gustu, zazwyczaj ok. 200 gr. ) – pieprz, sól, ostra papryka, ew. curry Do nadzienia możesz użyć: – kawałki szynki – smażone pieczarki – gotowane krewetki – kawałki boczku Lub według własnej fantazji Bardzo dokładnie umyte ziemniaki wkładasz na ok. 15 minut do mikrofalówki, przedtem dobrze jest je nakłuć kilka razy drewnianym patyczkiem. W tym czasie wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przyprawy.

Ziemniaki wyjmij, poczekaj chwilę, aż trochę ostygną. Następnie zrób na ich powierzchni krzyże nożem, na głębokość ok. 1-2 cm. Włóż do piekarnika na ok. 15 minut, tak, aby były miękkie. Wyjmij, poczekaj aż trochę ostygną, następnie każdego ziemniaka naciskaj z boku tak, aby się „otworzył”. Dodaj nadzienie, np. krewetki. Następnie polej sosem, a na wierzch posyp starty ser.

Gotowe! Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Blip
  • Gadu-Gadu Live
  • Dodaj do ulubionych
  • Drukuj
  • email
  • PDF
  • Twitter
  • Śledzik
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Grono.net

Dodaj komentarz